Modna i tekstilna industrija u Srbiji

Ogroman potencijal koji treba iskoristiti 

Prema podacima Privredne komore Srbije tekstilna industrija, posle godina propadanja,  ostvaruje blagi porast. Za period janur – april zabeležen je izvoz od 280,7 miliona dolara, što je 18% više u odnosu na 2013. godinu.

315_Tekstilna_industrijaTekstilna industrija Srbije je nekada zapošljavala preko 250 hiljada radnika i bila prepoznatljiva u svetu po kreacijama. Predstavljaja značajnu proizvodnu granu u Srbiji, sa tradicijom orgentisanom na evropsko i svetsko tržište. Tekstilnu indusriju, kao jednu od perspektivnijih grana srpske privrede, najviše opterećuju siva ekonomija, nelojalna konkurencija, visoke dažbine i nedostatak kvalifikovane mlade radne snage, navode na sajtu Privredne komore Srbije.

 

O ovom problemu je za „Best Ženu“ govorila i Svetlana Horvat, predsednica festivala Serbia Fashion Week (SFW) – Svetlana HorvatModne fabrike koje rade punim kapacitetom, možete da izbrojite na prstima jedne ruke, a dizajneri,koji su naš ogromni potencijal, posluju na granici rentabilnosti ili u minusu. Kriza u ovoj industriji će trajati dok ne počnemo ozbiljno da se bavimo ovim problemom svi, država, strukovne institucije, menadžeri i modne organizacije. – rejkla je Svetlana Horvat.

Predsednica SFW-a naglašava potrebu za oživljavanjem tekstilne industrije Srbije i dodaje da mladi modni dizajneri dobijaju od SFW ogromnu šansu da se na samom početku karijere predstave pred velikim brojem internacionalnih novinara,​ nekim od najvažnijih magazina u svetu mode u Evropi. Serbia Fashion Week-a potencira razmenu  ideja, kreativnosti i talenata naših umetnika sa umetnicima iz Evrope. Partnerski ugovori potpisani sa istim ili sličnim manifestacijama iz 16 evropskih zemalja, omogućuju  brojnim srpskim dizajnerima  da prikažu svoj rad u mnogim inostranim zemljama.

Serbia Fashion Week je dogoročni, razvojni  projekat, čiji je strateški cilj  kreiranje ekonomskog razvoja u oblasti modne i tekstilne industrije Srbije, a  u skladu sa pripremama Srbije za integraciju u Evropsku Uniju.

M.Mandadžić

Foto: SFW, N.Bradonjić, Vibilia