SERBIA FASHION WEEK ZVANIČNO OTVOREN U DVORCU EĐŠEG

U Novom Sadu, u prelepom ambijentu dvorca Eđšeg, sinoć je zvanično otvoren Serbia Fashion Week, koji traje od 14. do 19. oktobra u Novom Sadu. Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj zvanica iz sveta mode, kulture, umetnosti, muzike i filma, koji su prepoznali značaj i kvalitet ove manifestacije.

Prostorije dvorca Eđšeg koje oduzimaju dah, obogatila su predivna umetnička dela gospodina Vladimira Labata Rovnjeva – vajara, slikara, grafičara, kantautora, kompozitora, pesnika i dizajnera koji od 1979. godine, pa do danas eksperimentiše na relaciji skulptura, poezija, muzika i razvoj duhovne energije. Sve ovo je posebno omogućeno njegovom praktičnošću iskazanoj u poznavanju i upotrebi 16 različitih zanata kojima povezuje svoju zamisao kao vajar i muzičar, što celokupnu ideju pretvara u multimedijalni događaj.

Fotografije Thomas Devaux-a iz Francuske svakako su privukle pažnju posetilaca! Fotografije velikog formata koje izgledaju kao slike oduševile su posetioce prve noći Design Week-a. Eymeric Francois pripredio je pravu poslasticu ljubiteljima mode i umetnosti. Raskošne haljine koje dolaze iz prestonice mode, Pariza, pratio je video snimak dirljive francuske opere čije je kostime postavio ovaj umetnik koji pripada Visokoj modi.

U dvorcu Eđšeg u narednim danima imaćemo priliku da vidimo postavku dizajnerke pre svega, obuće i ženskih tašni, Lidije Jovanović. Lakovane cipele i tašne u trendi bojama sa zlatnim kaiščićima i sofisticiranim detaljima, privlačile su poglede svih pripadnica lepšeg pola.

Katarina Zlajić jedno je od imena koje među svim sada već stalnim posetiocima Serbia Fashion Week-a mami osmeh na lice. Ova mlada crnogorska dizajnerka nakita – unikatnih ogrlica, prstenja, torbica nepravilnog oblika i specifičnih i do sada posebno hvaljenih i zapaženih ukrasnih oglavlja (kaciga), svojim posvećenim radom privlači veliku pažnju stručne javnosti. Na Design Week-u predstavljeni su i Dragan Jovićević, profesionalni mizičar, novinar, ali pre svega filmski urednik i režiser koji je izložio plakate za njegov trejler pod nazivom film kao moda: Legenda o Cunamiju – dolazeća atrakcija, Suna Moya, mlada dizajnerka koja živi i radi u Parizu, a čiji nakit zapravo predstavlja spoj tradicionalnih vrednosti i nekih davnih isčezlih vremena, Zvonko Marković, jedan od naših najpoznatijih imena u svetu modnog dizajna takođe je izložio kreacije na Design Week-u koje ne treba propustiti. Mlada dizajnerka Nataša Šarić predstavila je modele  koji odišu elegancijom i prefinjenošću uz jednostavne krojeve u crnoj i beloj boji, dok je mlada  modna kreatorka Ana Vasiljević izložila svoj rad koji se ne zasniva samo na komercijalnim modelima, već i na kostimografiji za pozorišta. Umetnici koji su se takođe istakli bili su Jelena Kovačević sa svojim brendom BARDA i narukvicama od nerđajućeg čelika i plastike koje u ovoj čudnoj kombinaciji doprinose originalnosti i sveprisutnosti u savremenom životu žene 21. veka, Igor Aćimović industrijski dizajner koji je već sarađivao sa nekim od najvećih industrijskih lanaca u našoj zemlji, a na Design Week-u predstavio neobične staklene ambalaže za vrhunska svetska i domaća vina i tegele najčudnijih nepravilnih geometrijskih oblika.

Dvorac Eđšeg otvoriće svoja vrata posetiocima Design Week-a svakog dana do 18. oktobra od 16 časova. Ulaz je slobodan.

U narednim danima očekuje nas još mnogo sadržaja u sklopu Nacionalne nedelje mode – edukativni seminari u hotelu Veliki koje predvode sjajni predavači poput Istoka Pavlovića, Thomas Devaux-a i mnogih drugih, ali i uzbudljive revije velikih domaćih i svetkih modnih imena kao što su Eymeric Francois, Anrea Lazzari, Verica Rakočević, Zvonko Marković, Marija Šabić, Bata Spasojević, Vasilije Kovačev, Mladen Baron, Milena Radović, Florin Dobre, Ritienne Zammit i mnogi drugi u hotelu Park.

Ulaznice za modne revije koje će biti održane u hotelu Park možete kupiti na prodajnim mestima Gigs Tix-a – u Pariskom magazinu, u knjižarama Vulkan širom Srbije, kao i na sajtu www.gigstix.com.

J. Galetin Žakić

Foto: V. Ivošević