SUTRA POČINJE APRILSKO IZDANJE SERBIA FASHION WEEK-A 2018.

otvaranje Zmaj Jovina - V. Velickovic

Sutra u 20h, u Dunavskom parku Novog Sada, zvanično će biti otvoren deseti jubilarni Serbia Fashion Week. Otvaranje Srpske nedelje mode predstaviće pravu umetničku bajku. Uz učešće 150 manekena obučenih u modele 50 dizajnera koji stižu iz 30 različitih zemalja sveta među kojima će biti najznačajniji svetski, regionalni i domaći modni kreatori, Serbia Fashion Week će pokloniti Novosađanima i svim modnim sladokuscima iz regiona i Evrope veče za pamćenje. Dunavski park biće otvoren za sve posetioce i pretvoren u jednu od najvećih modnih pisti Evrope, a specijalni efekti i scenografija, uz pratnju orkestra i solista opere Srpskog narodnog pozorišta učiniće ga čarobnim.

otvaranje Zmaj Jovina - V. Velickovic
V. Velicković

Do 29. aprila, Serbia Fashion Week će modu predstaviti na nesvakidašnji način na pet lokacija u Novom Sadu. Nakon spektakularnog otvaranja Serbia Fashion Week-a u Dunavskom parku, 25. aprila se prikazuje alternativna moda u Kineskoj četvrti – u SKC Fabrici sa početkom u 20h. Konceptualni autor već čuvene revije muških modela „Heroes“ Srđan Šveljo, će i ovog puta biti zadužen za predstavljanje brojnih mladih dizajnera iz Srbije i regiona u sklopu audio-vizuelnog nastupa „Grace&Heroes“ posvećenoj jednoj od najvećih pop/modnih ikona, Grace Jones. Istog dana u 18h, sinergija mode i različitih umetnosti biće prikazana tokom specijalne izložbe „Kulturno nasleđe u modi“ u Galeriji Matice srpske, kada će biti izložene slike poznatih umetnika i kreacije modnih dizajnera koji su inspirisani haljinama predstavljenim u delima naših poznatih slikara, reinterpretirali i modernizovali istorijsku kostimografiju kroz sopstvene modele, spajajući kulturu našeg naroda sa savremenim trendovima visoke mode. Izložba se sastoji od 15 haljina modnih dizajnera među kojima su Eymeric Francois, Zvonko Marković, Bata Spasojević, Vasilije Kovačev, Boško Jakovljević, Marija Šabić, Milica Tričković, Danijela Božić i drugi, i 15 umetničkih dela velikih srpskih slikara iz stalne izložbe Galerije Matice srpske, među kojima su Sava Šumanović, Paja Jovanović, Uroš Knežević, Nikola Aleksić i drugi.

I. Ivanović - Kongresni centar Master
I. Ivanović

Od 26. do 28. aprila u kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma imaćemo priliku da pogledamo revije nekih od najistaknutijih modnih dizajnera iz sveta, Srbije i regiona, te će svoje kolekcije predstaviti Eymeric Francois iz Francuske, Erik Rosete iz Amerike, Addy Van den Krommenacker iz Holandije, Cigdem Karavit iz Turske, predstavnici Kanadske nedelje mode iz Vankuvera, festivala mode Fashionclash iz Holandije, brend by Margarita Panova iz Rusije, Nataša Pejović iz Crne Gore, Sanja Veličković iz Slovenije, Milan Senić iz Bosne i Hercegovine i mnogi drugi. Među najznačajnijim srpskim dizajnerima koji su takođe potvrdili učešće na Serbia Fashion Week-u su Zvonko Marković, koji proslavlja svoj jubilej na Srpskoj nedelji mode, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Vasilije Kovačev, Suzana Perić, Marija Šabić, Milica Tričković, Danijela Božić, Ivana Nikolić Stanković, Ana Vasiljević, Aleksandar Gavrić, Jovana Petković, Nemanja Pantelić, Gorana Rochelle, Jovana Živković i drugi.

Tokom Serbia Fashion Week-a biće održani i fantastični edukativni seminari predvođeni velikim stručnjacima u polju mode, PR-a i biznisa kao što su Barbara Locatelli, Myra Postolache i Stefan Žarić.

Penna Couture foto Svetlana_Braun
S. Braun

Zatvaranje Serbia Fashion Week-a biće upriličeno u Srpskom narodnom pozorištu uz do sada neviđen modni nastup: ekskluzivnu reviju ikone svetske mode, Thierry Muglera, svečanu dodelu nagrada, nastup trenutno najpoznatije francuske šansonijerke Laure Prechac i brojna druga iznenađenja. Reviju zatvaranja režiraće član institucije Visoke mode francuske i potpredsednik Serbia Fashion Week-a, Eymeric Francois, koji je sarađivao sa Muglerom od 1997. do 1999. godine, a koreografija će biti inspirisana zlatnim dobom visoke mode u Parizu, ’80. i ’90. godinama kada su supermodeli bili superzvezde.

Ulaznice za Serbia Fashion Week u prodaji su na prodajnim mestima Gigstixa i putem sajta.

V_Velickovic-240417-155
V. Veličković