Srpska nedelja mode u znaku etno motiva

Na konferenciji za novinare, održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće,  predstavljen je program predstojećeg Serbia Fashion Weeka, jedine  licencirane nedelje mode u Srbiji, koja će trajati od 21. do 26.  novembra. Čelnica Nacionalne komore za modu Srbije i predsednica Serbia  Fashion Weeka, Svetlana Horvat izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice  da će se otvaranje ovog puta održati u Galeriji Matice srpske sa kojom  Serbia Fashion Week već ima uspešnu dugogodišnju saradnju i zajedničke  projekte. Izložba kolekcije Sećanje, tuga i lepota akademske slikarke  Ivanke Jevtović zakazana je za 21. novembar i na ovaj način naša  nacionalna nedelja mode priključuje se proslavi stogodišnjice  prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Ova izložba predstavljaće jedan vid
zahvalnosti svima onima koji su u periodu Velikog  rata zadužili našu  zemlju i ostali zapamćeni kao veliki heroji, to su Nadežda Petrović,  Milunka Savić, Danica Jovanović i mnogi drugi.

Ekskluzivo su najavljeni mnogi novi projekti koji će se održati već  naredne godine. Naime, ovi projekti će za cilj imati povratak tekstilne  industrije u Srbiju. Najavljen je Fashion Expo, veliki Sajam mode, kao i  brojne edukativne radionice i seminari. Takođe, predsednica Svetlana  Horvat je na konferenciji iskoristila priliku da prenese utiske sa sajma  koji se nedavno održao u Kini i iznela da donosi mnogo lepih vesti.  Serbia fashion Week je potpisao protokol o saradnji sa Asocijacijom 16+1  koji prdviđa implementaciju čak šest projekata, među kojima je  Serbia  Fashion Week China edition na kom će Srbija imati prilike da predstavi  svoju, kao i evropsku modu i kulturu.

V.D. načelnika gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, Vesna Srdanov  istakla je da joj je izuzetna čast što Serbia Fashio Week učestvuje u  afirmaciji vojvođanske prestonice, na jednom visokom nivou te da tako  manifestacija omogućava da za trenutak Novi Sad postane centar mode na  mnogo načine, kako mnogobrojnim revijama, spektakularnim otvaranjima  poput onog u Dunavskom parku na prethodnom, jubilarnom izdanju Serbia  Fashion Weeka koji je svim posetiocima ostao u sećanju poput neke bajke.

Događaj su uveličale i dve mlade dizajnerke, Jovana Živković i Milica  Tričković. Jovana će ove godine, pored kolekcije nakita, predstaviti i  svoju modnu kolekciju inspirisanu srpskim etno motivima. Dizajnerka iz  Niša, Milica Tričković prisutnima je prenela utiske sa učešća na Milano  Fashion Weeku i najavila šta nas to novo očekuje kada je reč o njenoj
kolekciji:
-Imala sam tu sreću da je moja karijera počela da raste sa usponom  Serbia Fashion Weeka, te mi je u tom smislu, za razliku od starijih  kolega, bilo lakše da probijem put. Učešće na MFW je san svakog  dizajnera. Publika je veoma lepo prihvatila moju kolekciju koju ću  predstaviti i na SFW. U novu kolekciju utkala sam motive ikona naše  srednjovekovne umetnosti što je bilo fantastično prihvaćeno u Milanu,  dok je ovde bilo različitih shvatanja, ali smatram da naša hrišćanska  sredjovekovna umetnost zaslužuje da bude prisutna u modi – zaključuje  dizajnerka Tričković.

Autor fotografija: Svetlana Braun