ČETVRTI DAN SERBIA FASHION WEEK-A

Bata Spasojević Serbia Fashion Week

Dok se jubilarno izdanje Serbia Fashion Week-a bliži kraju, atmosfera u Kongresnom centru „Master” postaje sve zanimljivija. Poznanstva sa brojnim inostranim gostima i dizajnerima, razdragani manekeni i zadovoljna publika obeležili su prve dane desetog izdanja Srpske nedelje mode. Četvrto veče Serbia Fashion Week-a ulepšali su Bata Spasojević, Marija Šabić, Suzana Perić, Peer Cox, Sanja Veličković, Ana Vasiljević, Milan Senić, Ivana Nikolić Stanković i Monarh.

Veče je otvorila rumunska kreatorka Monarh. Monarh se u ovoj kolekciji posebno posvetila karnerima, koji su mahom postali glavni trend u svetu i vratili se iz daleke prošlosti na velika vrata. Pored dugih, svečanih, ali i laganih crnih haljina, predstavljeno je i nekoliko modela pantalona, narodu poznatije kao zvoncare, koje su dokaz da stara moda ponovno stupa na scenu. Nakon tamnih tonova i visoke elegancije usledile su prave letnje boje, šareneći pistu poput duge nakon kiše, a zatim se revija opet zatvara oštrinom, ozbiljnošću i crnim klasikom koji ovaj put ukrašavaju krune koje su manekenke iznele poput pravih princeza na crvenom tepihu.

Monarh Serbia Fashion Week
S. Braun

Naredna revija izazvala je lavinu emocija i pozitivnih komentara. Sanja Veličković, nama dobro poznata slovenska dizajnerka, unela je živost, pokretljivost i napunila salu dobrom energijom. Razdragane manekenke zadobile su poverenje publike koja je tokom cele revije đuskala zajedno sa njima. Sanjina kolekcija predstavila je nešto sasvim drugačije od onoga što smo imali prilike da vidimo do sad na ovom izdanju Serbia Fashion Week-a. Kolekcija nosi naziv ,,Slagalica”, što znači da svaki pojedini komad iz kolekcije može da se kombinuje po želji sa bilo čime drugim, a posebna tačka jesu dugmeta koja su bila ukras na svakom komadu garderobe. Nakon defilea koji je ispraćen uz ogroman aplauz, publika je ustala kako bi pozdravila kreatorku koja je priredila pravi performans izašavši na pistu. Našla je sebi u publici partnera kog je izvuka iz mase i odigrala ples o kojem se pričalo tokom cele večeri.

Sanja Veličković Serbia Fashion Week
S. Braun

Prvi blok zatvorila je kreatorka Ivana Nikolić koja je prikazala potpuno drugačiji stil namenjen svečanim prilikama i čarobnim noćima. Sjaj i prefinjenost samo su neke od reči kojima bi se mogla opisati ova revija. Kolekcija je namenjena mladim ženama sa stavom i ona ističe njihovu ženstvenost, seksipil i stil. Kreatorka svoju inspiraciju pronalazi u materijalima koji su joj do tada predstavljali izazov, napravivši sasvim originalnu kolekciju.

Ivana Nikolić Stanković Serbia Fashion Week
S. Braun

Veče se nastavilo u dobrom raspoloženju, a posećenost dostiže svoj vrhunac. Suzanina specijalna gošća, Dušica Jakovljević, poznata voditeljka, kao i mnogobrojna publika stajali su u redovima iščekujući početak, u želji da pogledaju fantastičnu novu kolekciju. Voditeljka najavljuje reviju Suzane Perić i kolekciju ,,Most Wanted” nakon čega sledi performans i kombinacija baleta i modernog plesa u izvođenju dve mlade igračice. Ovo je bila prava letnja kolekcija koja je odisala lepršavošću, ukrašena mnogobrojnim cvetnim dezenima koji najavljuju lepe i tople dane. Kreatorka je posebnu pažnju posvetila i kraćim haljinama sa puf rukavima i golim ramenima, kao i klasičnim crnim komadima koji uvek predstavljaju trend, ovaj put ukrašenim prepoznatljivim unikatnim šnalama na kaišu. „Teško je ostati prepoznatljiv, ostati svoj i uvek privući pažnju. Serbia Fashion Week je postao jedna prava Nedelja mode koja ima reputaciju i ovde se osećam kao u nekoj svojoj matičnoj kući. Svake godine je sve bolje, ove godine je sve bilo perfektno. Atmosfera je super i publika koja dolazi iz godine u godinu je sve bolja. Dobri su poznavaoci mode!” izjavila je Suzana.

Suzana Perić Serbia Fashion Week
S. Braun

Naredna revija prikazala je modele Milana Senića, kreatora i stiliste muških kolekcija. Crna boja, ležernost, kombinacija elegantnog i sportskog predstavili su modernog muškarca sa stilom. „Da bi revija izgledala savršeno potrebno je puno inspiracije, dobre volje, energije, rada, istraživanja i naravno smislena kreativna celina”, istakao je kreator i dodao da njegovo bavljenje modom proizilazi iz činjenice što ne može da kupi odeću kakvu bi sam nosio, tako da zapravo dizajnira za sebe.

Milan Senić Serbia Fashion Week
S. Braun

Drugi blok zatvara čuvena srpska kreatorka, Marija Šabić. Njena revija je još jedan razlog maksimalne posećenosti drugog bloka još od samog otvaranja ovogodišnje Srpske nedelje mode. Prepoznatljiv stil i elegancija Marije Šabić i ovog puta zasenili su publiku, koja je imala prilike da uživa u haljinama kakve bi priličile balu, ali i pistama širom sveta.

Marija Šabić Serbia Fashion Week
S. Braun

Olivera Balašević, počasna gošća revije, pokazala je kako se kolekcija treba izneti na pravi način. „Tako je sa njenim diskretnim šarmom i vrlo finim, suptilnim seksipilom”, uz smeh je dodala Marija dok je predstavljala svog gosta. Veoma skromno, sasvim u svom stilu, Olivera je dodala nekoliko reči: ,,Osećala sam se prelepo večeras. Čini mi se da sam ostvarila još jedan svoj san iz detinjstva kako bi izgledala moja savršena haljina”. Dug aplauz tokom defilea, ovacije publike koja je nepomično stajala i uživala u svakom trenutku, dokaz su koliko emocije se može probuditi između publike i samih kreatora, što će Serbia Fashion Week motivisati da se još više trudi i ostvari još bolje rezultate.

Marija Šabić Serbia Fashion Week
S. Braun

Treći i finalni blok za ovo veče upotpunjen je revijom dizajnera Peera Coxa, predstavnika čuvenog Fashionclash festivala iz Holandije. Svojom ekscentričnom kolekcijom dosta je odskočio od standarda i na trenutak nam dočarao kako to izgleda svetska modna pista. Bavi se vintidž garderobom koju rekonstruiše na svoj način, daje joj svoj pečat i od nje čini novi modni trend. Za naše podneblje nesvakidašnja kolekcija pružila je gledaocima novo iskustvo i spremila ih za sve što ih očekuje do kraja festivala.

Peer Cox Serbia Fashion Week
S. Braun

Ana Vasiljević predstavila je svoju kolekciju ,,Latitude Zero” koja je dobila ime po filmu iz šezdesetih godina. Srebrne kacige koje su nosile manekenke aluzija su na svemir koji je bio aktuelna tema kako tada, tako i danas. Kreatorka ističe da joj je odabir muzike za reviju veoma važan i da se melodija mora uklapati u sam koncept te da se pravi utisak o kolekciji stiče tek kada se ona upotpuni odgovarajućom muzikom. Revijom je dominirala crno-bela kombinacija, oličenje klasike upotpunjeno kožnim detaljima. ,,Ovo mi je četvrti put da sam na Serbia Fashion Week-u, i sama činjenica da sam došla da podržim ovaj događaj, iako sada živim i radim u Španiji, govori da ova Nedelja mode raste i postaje na evropskom nivou ozbiljna konkurencija drugim Nedeljama mode. Došla sam pre svega iz zahvalnosti prema gospođi Svetlani Horvat i svega onoga što ona nama pruža kao dizajnerima” izjavila je za kraj Ana Vasiljević.

Ana Vasiljević Serbia Fashion Week
S. Braun

Četvrto veče zatvorila je revija Bate Spasojevića, jednog od naših najtraženijih dizajnera. Spoj više stilova, klasične i sportske kombinacije muških i ženskih modela bio je pokazatelj veličine ovog kreatora i njegovog talenta. Zahtevno je biti konstantno drugačiji, pružati iznenađenja, ali i zadržati svoju prepoznatljivu notu, a to je ono što je njemu oduvek polazilo od ruke.

Bata Spasojević Serbia Fashion Week
S. Braun

Muške modele isticali su unikatni sakoi, od elegantnih, svečanih primeraka prefinjenih mustri i sjaja, do sakoa zanimljivih printova, poznatih ličnosti iz sveta muzike i filma, jarkih boja i detaljima koji pokazuju koliko je truda uloženo u samo kreiranje. Garderoba za ozbiljnu gospodu dečačkog šarma, kakav je i sam kreator. Žene su nosile crne haljine upotpunjene jarko ružičastim nijansama odražavajući kontrast modernog i ozbiljnosti. Reviju su zatvorile božanstvene haljine sa printovima poznatih umetničkih slika, kao što je Mona Liza, uokvirenih biserima. „Spremam se za Malta Fashion Week kada predstavljam kolekciju prilagođenu letnjem vremenu i višim temperaturama”, izjavio je kreator kada je govorio o svojim planovima za budućnost, a ljubiteljima mode preostaje da strpljivo čekaju naredno izlaganje ovog modnog velikana.

Bata Spasojević Serbia Fashion Week
S. Braun