SVEČANO OTVARANJE PROLEĆNOG SERBIA FASHION WEEK-A 2018.

Otvaranje 24 april 2018 SFW

Deseti jubilarni Serbia Fashion Week otvoren je sinoć u Dunavskom parku spektakularnom revijom pod vedrim nebom. Dunavski park je na sat vremena svoj mir pod mesečinom i tišinu zamenio glamurom, žamorom mnogobrojne publike i reflektorima. Prisustvovali smo pravoj modnoj bajci koju su činili modeli 50 dizajnera, nesvakidašnji ambijent romantičnog parka i sjajna scenografija, upotpunjena izvođenjem orkestra i solista opere Srpskog narodnog pozorišta.

Svetlana Horvat, predsednica Serbia Fashion Week-a i potpredsednik Eymeric Francois su se sinoć obratili svim brojnim posetiocima koji su uživali u svim čarima ove nezaboravne večeri. Grad Novi Sad predstavljen je kao nezaobilazni grad Evrope na svetskoj mapi modnih dešavanja, zahvaljujući deset izdanja Serbia Fashion Week-a. Svetlana Horvat iskoristila je priliku da se zahvali domaćim novinarima na podršci tokom svih ovih godina, pozdravila je zvanice i poželela ugodno veče, a zatim je čarolija počela. Publika je imala priliku da vidi preko pedeset modela iz trideset različitih zemalja, dok su se u pozadini oglašavali zvuci poznate melodije iz opere Karemen i čuvenog Pink Pantera u izvođenju orkestra Srpskog narodnog pozorišta. Od elegantnih večernjih toaleta kakve su prikazali američki dizajneri, preko raznobojnih muških sakoa neobičnog kroja holandskih dizajnera do komada rumunskih kreatora sa motivima iz istorije umetnosti, uz dizajnere iz Italije, Francuske, Švajcarske, Argentine, Kazahstana, Crne Gore, Makedonije, Poljske i drugih, bilo je prostora za pravi međunarodni spektakl. Modele su prikazali i brojni istaknuti dizajneri iz Srbije kao što su Zvonko Marković, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Vasilije Kovačev, Marija Šabić, Danijela Božić, Jovana Petković i mnogi drugi.

Revija otvaranja 24 april 2018
V. Veličković

Stotine modnih entuzijasta okupilo se da pod zelenim krošnjama Dunavskog parka, ukrašenim roze trakama, kako bi proslavili ovu manifestaciju koja redovno već pet godina za redom dva puta godišnje Srbiju stavlja u žižu modnog mnjenja. Šljokice, kožu, til i saten budnim okom su iz prvog reda pratili vrsni modni poznavaoci među kojima su bili i Zvonko Marković, Vasilije Kovačev, Boško Jakovljević i Srđan Šveljo, a jedan od počasnih gostiju bio je i Fran Perea, španski glumac domaćoj publici poznat iz tv serije Seranovi. Prema rečima Svetlane Horvat i Eymerica Fransoa, modna bajka u Dunavskom parku tek je početak iznenađenja koja slede u narednim danima ove manifestacije.

Otvaranje orkestar i solisti Srpskog narodnog pozorišta
V. Veličković

Do 29. aprila, Novi Sad će biti modna prestonica Evrope gde će posetioci uživati u raznim segmentima mode kao što su revije, edukativni seminari, izložbe, dodela nagrada.

Otvaranje 24 April 2018
V. Veličković

Od 26. do 28. aprila u kongresnom centru Master Novosadskog sajma imaćemo priliku da pogledamo revije nekih od najistaknutijih modnih dizajnera iz sveta, Srbije i regiona. Svoje kolekcije će predstaviti Eymeric Francois (Francuska), Erik Rosete (SAD), Addy Van den Krommenacker (Holandija), Cigdem Karavit (Turska), predstavnici Kanadske nedelje mode iz Vankuvera, festivala mode Fashionclash iz Holandije, Brand by Margarita Panova (Rusija), Nataša Pejović (Crna Gora), Sanja Veličković (Slovenija), Milan Senić (Bosna i Hercegovina) i mnogi drugi. Među najznačajnijim srpskim dizajnerima koji su takođe potvrdili učešće na Serbia Fashion Week-u su Zvonko Marković, koji proslavlja svoj jubilej na Srpskoj nedelji mode, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Vasilije Kovačev, Suzana Perić, Marija Šabić, Milica Tričković, Danijela Božić, Ivana Nikolić Stanković, Ana Vasiljević, Aleksandar Gavrić, Jovana Petković, Nemanja Pantelić, Gorana Rochelle, Jovana Živković i drugi.

Svetlana Horvat i Eymeric Francois na otvaranju 24 April 2018
M. Delić

Zatvaranje Serbia Fashion Week-a biće upriličeno u Srpskom narodnom pozorištu uz do sada neviđen modni nastup, ekskluzivnu reviju ikone svetske mode, Thierry Muglera, svečanu dodelu nagrada, nastup trenutno najpoznatije francuske šansonijerke Laure Prechac i brojna iznenađenja. Reviju zatvaranja režira član institucije Visoke mode francuske i potpredsednik Serbia Fashion Week-a, Eymeric Francois, koji je sarađivao sa Muglerom od 1997. do 1999. godine, a koreografija biće inspirisana zlatnim dobom visoke mode u Parizu, ’80. i ’90. godinama kada su supermodeli bili superzvezde.

Otvaranje 24 april 2018 SFW
S. Braun