KOLEKCIJE IZ SRBIJE, HOLANDIJE, BELORUSIJE I BIH ODUŠEVILE PUBLIKU SERBIA FASHION WEEK-A

Mima Madžarac foto Svetlana_Braun

Fantastičan i veoma posećen seminar Donalda Potarda, kao i gotovo popunjen kapacitet Kongresnog centra Master Novosadskog sajma tokom revija obeležili su treće revijalno veče Serbia Fashion Week-a.

Nekadašnji generalni direktor modne kuće Jean Paul Gaultier, a trenutni savetnik mnogih svetskih modnih brendova, Donald Potard, je u sklopu Serbia Fashion Week-a održao seminar pod nazivom “Future of fashion“. Prisutne je upoznao sa novim tehnologijama u modnoj industriji i promenama koje one donose. Tri velike revolucije dešavaju se u domenu industrije, distribucije i marketinga. Budućnost nam donosi mogućnost skeniranja tela i time se završava era ready-to-wear odeće i masovne uniformisanosti. Tradicionalna distribucija nestaje i pravi se reorganizacija između dizajnera, koji je nekada predstavljao glavu modne kuće, i prodavaca, koji dobijaju sve veću moć.

Bata Spasojević foto Svetlana_Braun 2
S. Braun

Najposećenija revija treće revijalne večeri Serbia Fashion Week-a nosila je naziv ART&ROCK THERAPY, našeg poznatog i svetski priznatog dizajnera Bate Spasojevića. Inspiraciju za kolekciju koju je publika Serbia Fashion Week-a prvi put videla, Bata je pronašao tokom svog letnjeg boravka u Parizu.

Bata Spasojević foto Svetlana_Braun
S. Braun

Boravak u gradu svetlosti, mode, ljubavi i umetnosti je kod Bate rodio nove modne ideje i skice, koje su ostvarene printovima na raznim kombinacijama materijala. Kvalitetni i originalni vuneni štofovi sinoć su se mogli videti u obliku kaputa na modelima, dok su koža, svila i pamuk doprineli tome da osoba koja ponese vrhunske kreacije Bate Spasojevića oseti na sebi individualnost, jedinstvenost i udobnost.

Maarten van Mulken foto Svetlana_Braun
S. Braun

Fantastičnom kolekcijom, koja se definitivno isticala u trećoj revijalnoj večeri, prestavio se holandski dizajner Maarten Van Mulken. Modeli sa maskama na licu i nihilističkim pozama prikazali neobične haljine, suknje, pantalone i bluze u najrazličitijim bojama. Maarten Van Mulken rekao je da je za ovu kolekciju bio inspirisan klupskim stilom 80-ih, a publika je završetak revije ispratila gromoglasnim aplauzom.

Marinia - Jelena Tomašević - foto Svetlana_Braun
S. Braun

Revija brenda Marinia kreatorke Marine Ilić bila je jedna od najposećenijih ove večeri. U ulozi modela našla se i poznata pevačica Jelena Tomašević koja je upotpunila sjajnu reviju izvodeći par svojih numera. Kolekcija pod nazivom Spektrum, inspirisana kombinacijom plavih, zelenih i ciklama boja, ove godine prikazana je i na njujorškoj nedelji mode.

„Publika u Njujorku je bila oduševljena ovom kolekcijom. Velika je stvar učestvovati na najvećem modnom događaju na svetu“, rekla je Marina Ilić i dodala da joj je drago što je duh Njujorka večeras prenela i na Serbia Fashion Week.

ZIBRA foto Svetlana_Braun
S. Braun

Kolekciju Miroa prestavile su nam mlade beloruskinje Medina i Aleksandra koje se prvi put predstavljaju u Srbiji. Za njih je je ovaj događaj bio novo iskustvo, a publici su se predstavile sa dugim džemperima u različitim bojama i beretkama sa istaknutim imenom svog brenda „ZIBRA“.

Fadila foto D_Ljuboja
D. Ljuboja

Revija kojom se predstavila slikarka i modna kreatorka Fadila Šaćiragić izazvala je veliku pažnju posetilaca Serbia Fashion Week-a. Ona je spojila moderno i tradicionalno i preslikala na tkanini umetničke arabeske koje sama stvara i koje su njen zaštitni znak. U modnom dizajnu vidi se osećaj tradicije, kroz narodni motiv. Na ovogodišnjoj nedelji mode Fadila predstavlja Bosnu i Hercegovinu, a bila je u društvu direktorke BiH Fashion Week-a, Amele Radan.

Mima Madžarac foto Svetlana_Braun
S. Braun

Mima Madžarac predstavila je svoju veoma raznovrsnu kolekciju haljina – od provokativnih večernjih do dugih, elegantnih. Ona kaže da je njen stil jednako raznovrsan jer zavisi od onoga što je u tom momentu inspiriše, pa je tako i sebe predstavila kroz ovu kolekciju. Mima je dodala da sve kreće od želje za stvaralaštvom, a da ova manifestacija pruža mladim dizajnerima da pokažu svoje umeće.

Danas posetioce Serbia Fashion Week-a očekuje seminar Williama Arlottija na temu “Fashion and digital” u 17 časova, dok od 19 časova počinje revijalni deo tokom kojeg će svoje kolekcije prikazati Vasilije Kovačev, Ivana Nikolić Stanković, EQUI i Alex Fashion iz Srbije, Ambra iz Rumunije i Rozmari Abela sa Malte.

Karte za Serbia Fashion Week u prodaji su na svim Gigs Tix prodajnim mestima, kao i putem sajta.