VEČE REGIONALNIH DIZAJNERA NA SERBIA FASHION WEEK-U

Prik foto M_Spasic

Kongresni centar Master Novosadskog sajma postao je stecište modnih sladokusaca iz Srbije, regiona ali i 20 različitih država sveta. Gosti i posetioci koji su stigli iz Holandije, Francuske, Italije, Amerike, Malte, Belorusije, Rumunije, Ukrajine, Mongolije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i drugih država širom sveta imali su priliku da uživaju u kolekcijama Sanje Veličković iz Slovenije, Milene Vujačić iz Crne Gore i Penne Couture, PRiKa, Zage i Nataše Župac iz Srbije.

Novembarsko izdanje Serbia Fashion Week internacionalnog festivala mode i dizajna obiluje različitim segmentima mode i umetnosti, te su seminari i edukativne konferencije postale jedan od omiljenih pratećih programa ove nedelje mode. Davide Forloni, predstavnik čuvenog instituta Marangoni iz Milana, održao je predavanje u Master centru svim zainteresovanim za školovanje u inostranstvu. Govorio je o studijama mode, dizajna i umetnosti, predstavljajući programe instituta, ističući da se ova škola razlikuje od drugih zbog direktne saradnje sa industrijom mode i dizajna. Budućim dizajnerima nudi se mogućnost prakse kroz studije, što je, kako je naveo, veoma važno, jer taj posao ne podrazumeva samo kreativnost, već i znanje iz oblasti biznisa i poznavanja tržišta. Institut Marangoni do sada je završilo preko 45 000 studenata, od kojih neki rade u velikim modnim kućama kao sto su Armani, Versace, Fendi, Gucci, Valentino…

Sanja Veličković foto Svetlana_Braun
S. Braun

Drugo revijalno veče Serbia Fashion Week-a počelo je revijom dizajnerke Sanje Veličković iz Slovenije i mlade dizajnerke Nataše Župac iz Srbije. Sanja Veličković predstavila je svoju kolekciju gde je bela boja haljina, pantalona i suknji dominirala, sa različitim crvenim detaljima. Dizajnerka je kombinovala stariji etno trend koji je sada aktuelan.

Nataša Župac foto Svetlana_Braun
S. Braun

Nataša Župac je prvi put imala priliku da se predstavi na Nacionalnoj nedelji mode, a njene duge, elegantne, čipkane haljine sa lepršavim rukavima iz kolekcije „Paunovo pero” publika je ispratila aplauzоm.

Zaga - Jelena Galović - foto D_Ljuboja
D. Ljuboja

Zagorka Kalentić Marković – ZAGA, kreatorka iz Novog Sada, prvi put se predstavila publici Serbia Fashion Week-a. Kreacije veselih nijansi su na najbolji način iznele manekenke ukrašene cvećem u kosi, među kojima je bila i novosadska glumica Jelena Galović, kao i dve najmlađe učesnice Serbia Fashion Weeka. Inspiracija za ovu reviju je poznata meksička slikarka Frida Kahlo.

Zaga foto D_Ljuboja
D. Ljuboja

„Inspiracija se ogleda u tome što Frida podseća na staru mene, koja je bila sputana i koja nije izlazila iz nekih svojih okvira, a koji su bili određeni nekim drugim poslovima i životom koji sam živela. Frida mi je pomogla da uđem u ovaj novi svet koji me je pokrenuo kao umetnicu”, izjavila je ZAGA i dodala da poručuje svim mladim devojkama da se okrenu sebi i da veruju u sebe.

Penna Couture foto Svetlana_Braun
S. Braun

Druge večeri Serbia Fashion Week-a zapaženu reviju imale su i dve sestre, Nina i Nela, osnivači brenda PENNA COUTURE. Gotik revija je impresionirala publiku pratnjom moćnih efektima. Devojka sa svetlećim krilima otvorila je reviju, na kojoj su pored visokih, natapiranih manekenki modele takođe iznele i dve male, predivne devojčice.

Penna Couture foto Svetlana_Braun
S. Braun

„Ove godine smo uradile nešto što drugi nisu očekivali. Navikli su od nas da imamo elegantne kolekcije, međutim ovaj put smo radile sa drugačijim materijalima” izjavile su Nina i Nela i dodale su da su ovaj put bile same sebi inspiracija i da one lično vole nositi ovakvu odeću. U publici su sedeli brojni fanovi sestara koji ih svuda prate, a među njima bila je i reprezentativka Srbije u košarci, Milica Dabović.

Milena Vujacic foto M_Spasic
M. Spasić

Kolekcijom koja obiluje šarenim bojama u kojoj su dominirale žuta, zelena i crvena predstavila se Milena Vujačić. Njena kolekcija je inspirisana Venecijom i baroknim stilom, na odeću prenešenog kao sa slikarskog platna. Interesantni modeli i odlična muzika učinili su da svi prisutni uživaju u veseloj karnevalskoj atmosferi.

Prik foto M_Spasic
M. Spasić

Drugo revijalno veče Serbia Fashion Week-a zatvorila je revija modne kreatorke i osnivača kompanije “PRiK”, Dušica Županac. PRiK je predstavio elegantne duge haljine u beloj boji, duboke crne suknje, pantalone i košulje od čipke. Zadovoljna svojim ponovnim predstavljanjem na Serbia Fashion Week-u, kreatorka je prokomentarisala da je organizacija ovog događaja dostigla veoma visok nivo.

Današnji seminar u 12 časova u Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu održao je čuveni Donald Potard, nekadašnji generalni direktor modne kuće Jean Paul Gaultier, na temu „Budućnost mode: Tri naredne revolucije“. Tokom večeri očekuju nas revije Maartena Van Mulkena (Holandija), Bate Spasojevića (Srbija), Mime Madžarac (Srbija), Fadile Sačiragić (Bosna i Hercegovina), Vesne Milošević (Srbije), Marine Ilić (Srbija) i Zibre (Belorusija).

Karte za Serbia Fashion Week u prodaji su na svim Gigs Tix prodajnim mestima, kao i putem sajta.