SERBIA FASHION WEEK 2017 OTVOREN KONFERENCIJOM „BRENDIRANJE MODOM“

serbia fashion week dom skupstine republike srbije

Najveći internacionalni festival mode i dizajna u jugoistočnoj Evropi, Serbia Fashion Week, svečano je otvoren 20. novembra u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije konferencijom “Brendiranje modom” u saradnji sa agencijom Color Press Group, kada su neki od najvećih svetskih i domaćih stručnjaka učestvovali u panel diskusijama.

serbia fashion week dom skupstine republike srbije
S. Braun

Na panel diskusiji povodom brendiranja u modi i umetnosti učestvovali su Donald Potard, nekadašnji generalni direktor modne kuće Jean Paul Gaultier i šef departmana za modni dizajn na pariškom Fakultetu umetnosti; William Arlotti, stručni konsultant iz oblasti mode i vlasnik francuske medijske kuće House Off; Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i Robert Čoban, vlasnik agencije Color Press Group. Učesnici panela pod nazivom „Značaj modne industrije za privlačenje turista i investicija“ bili su Tijana Maljković, rukovodilac Udruženja za turizam u Privrednoj komori Srbije; Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada; Dr Biljana Chronos Krasavac, profesorica Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Eymeric Francois, umetnički direktor sajma mode u Parizu i Berlinu. Specijalni deo programa bio je posvećen izložbi reprodukcija 10 slika poznatih srpskih slikara iz Galerije Matice srpske i radovima modnih dizajnera kojima su one poslužile kao inspiracija.

maja gojkovic serbia fashion week
M. Delić

Presednica Narodne Skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, imala je priliku da otvori konferenciju „Brendiranje modom“, podsećajući nas na neke istorijske momente modnog brendiranja, kao što je jedan od najranijih primera brendova, nastao 200. godine pne kada je proizvođač sandala iz Sirije stavio svoj znak na njih kako bi se njegove razlikovale od drugih. Nastavila je pričati kako je industrijskom revolucijom porasla potreba za reklamiranjem, istakavši da je brendiranje izum 21. veka. Prema njenim rečima, Srbija bi trebalo da prepozna razvojne prilike koje brendiranje može da pruži, te da bi na taj način naša zemlja postala prepoznatljivija.

Svetlana Horvat dom skupstine republike srbije
S. Braun

Presednica Nacionalne komore za modu Srbije i Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat, istakla je da je ova manifestacija peta najveća nedelja mode u Evropi i dodala: „Serbia Fashon Week je najveća i naznačajnija nedelja mode u jugoistočnoj Evropi. Bez konstantne podrške naših prijatelja, ovaj projekat ne bi tako brzo postao prepoznatljiv u Evropi. Mi omogućavamo mladim talentima priliku za uspeh i predstavljanje na nedeljama mode širom sveta. Srpski dizajneri predstavljaju svoje umeće i delo u Njujorku, Milanu, Parizu, Sankt Petersburgu, Atini, Pragu, Budimpešti i mnogim drugim gradovima. Takođe, dizajneri iz Srbije, zahvaljujući našim ugovorima sa 26 nedelja mode širom sveta, putuju po različitim meridijanima dok strani dizajneri dolaze ovde i predstavljaju, između ostalog, kulturnu baštinu svojih zemalja.“

Na konferenciji su govorili i predstavnica Ambasade Republike Italije u Beogradu, Mariana Scognamiglio i predstavnik Ambasade Republike Francuske u Beogradu, Nicholas Faye, razmenjujući svoja iskustva o  brendiranju u modnoj industriji.

Deo atmosfere sa jučerašnje konferencije, kao i izjave nekih od govornika, možete pogledati ovde.

serbia fashion week izlozba dom skupstine republike srbije
S. Braun

Revijalni program Serbia Fashion Week-a počinje večeras, 21. novembra, revijom čuvenog Srđana Švelje koji je okupio 25 mladih talenata i neafirmisanih umetnika iz celog regiona. Tradicionalno, Serbia Fashion Week počinje ovom velikom revijom posvećenoj avangardnoj umetnosti. Tokom narednih blokova revija, očekuju nas nove kolekcije Vlastimira Jovanova iz Srbije, Chuluuntsetseg Choibaatar i Tuye Purvee iz Mongolije, Mirne Posavčević iz Hrvatske i Carmichael Byfield iz Holadnije.

U narednih sedam dana, posetioci će imati priliku da uživaju u kolekcijama više od 60 dizajnera iz 20 različitih država sveta, kao i u prisustvu počasne gošće Serbia Fashion Week-a, Patricije Guči, najveće modne zvezde koja je ikada posetila neku manifestaciju na našim prostorima.