ZA ČETIRI DANA NOVI SAD POSTAJE MODNA PRESTONICA EVROPE

Konferencija - foto V_Velickovic

ZA ČETIRI DANA NOVI SAD POSTAJE MODNA PRESTONICA EVROPE

SERBIA FASHION WEEK OD 20. DO 27. NOVEMBRA U NOVOM SADU I BEOGRADU

 

Najveći modni festival na našim prostorima i peta po veličini Nedelja mode u Evropi, Serbia Fashion Week biće održan od 20. do 27. novembra u Novom Sadu i Beogradu.

Značaju Serbia Fashion Week-a doprinosi i činjenica da ovaj internacionalni festival beleži najekspanzivniji rast posetilaca i učesnika u Evropi. Od njegovog osnivanja pre četiri godine posetilo ga je 2500 ljudi, dok trenutno ova manifestacija beleži posetu od 30000 ljudi, te iz godine u godinu Serbia Fashion Week predstavlja sve značajniji i bogatiji program. Uz fantastičan revijalni program i više od 60 dizajnera iz čak 20 različitih država sveta, ekskluzivan gost Serbia Fashion Week-a biće najveća modna zvezda koja je do sada posetila neku manifestaciju u našem regionu, Patricija Guči. Program Serbia Fashion Week-a obilovaće različitim zanimljivim sadržajima kao što su Design Week, dodela nagrada Serbia Fashion Awards, edukativni seminari, Show Room i mnogi drugi.

Svetlana Horvat - foto V_Velickovic
V. Veličković

Serbia Fashion Week biće svečano otvoren 20. novembra u 10 časova u Domu Narodne skupštine Republike Srbije konferencijom „Brendiranje modom – Značaj mode u brendiranju zemalja i turističkih destinacija“ kada će neki od najvećih svetskih i domaćih stručnjaka učestvovati u panel diskusijama. Na panel diskusiji povodom brendiranja u modi i umetnosti učestvuju Donald Potard, nekadašnji generalni direktor modne kuće Žan Pol Gotje i šef departmana za modni dizajn na pariškom Fakultetu umetnosti; Vilijam Arloti, stručni konsultant iz oblasti mode i vlasnik medijske kuće House Off iz Francuske; Tijana Palkovljević, upravnik Galerije Matice srpske i Robert Čoban, vlasnik Color Press Group. Učesnici panela pod nazivom „Značaj modne industrije za privlačenje turista i investicija“ su Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije, Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada, Dr Biljana Chronos Krasavac, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Emerik Fransoa, umetnički direktor sajma mode u Parizu i Berlinu. Specijalan deo programa biće posvećen izložbi reprodukcija 10 slika poznatih srpskih slikara iz Galerije Matice srpske i radovima modnih dizajnera kojima su one poslužile kao inspiracija.

Dalibor Rožić - foto V_Velickovic
V. Veličković

Revijalni deo i ujedno glavni deo internacionalnog festivala mode i umetnosti, Serbia Fashion Week-a, oduševiće modne sladokusce brojnim, svetski poznatim dizajnerima kao što su Emerik Fransoa iz Francuske, Erik Rosete iz Amerike, Martin Van Mulken iz Holandije, Siril Mirat iz Francuske i drugi. Pravo bogatstvo Serbia Fashion Week-a čini i veliki broj srpskih dizajnera koji ovu manifestaciju predstavljaju svuda u svetu, te će ove godine svoje nove kolekcije prikazati publici već poznati i omiljeni gosti Nacionalne nedelje mode, kao i neki koji će prvi put imati priliku da se predstave publici koja dolazi sa svih strana sveta. Samo neka od brojnih domaćih imena koja će nastupiti su Bata Spasojević, Mladen Milivojević Baron, Boško Jakovljević, Vasilije Kovačev, Marija Šabić, Vlastimir Jovanov, Lepa Couture, Milica Tričković, Suzana Perić i mnogi drugi.

Konferencija - foto V_Velickovic
V. Veličković

Pored glamuroznih revija, Serbia Fashion Week pruža priliku posetiocima da prisustvuju predavanjima najvećih evropskih stručnjaka u oblasti modne industrije. Ovaj veoma važan segment Nacionalne nedelje mode čine konferencije, seminari i B2B susreti kojima će i ove sezone prisustvovati predavači iz oblasti dizajna, mode kao umetnosti i vrhunski konsultanti u oblasti osvajanja novih tržišta i izvoza kao što su Donald Potar, Davide Forloni, predstavnik modnog instituta Marangoni iz Milana, Vilijam Arloti i Hana Hadžiavdagić Tabaković.

Svečana dodela nagrada Serbia Fashion Awards biće održana 27. novembra u 19 časova u ambasadi Italije u Beogradu.

Ulaznice za predstojeći Serbia Fashion Week u prodaji su na svim Gigs Tix prodajnim mestima kao i putem sajta.