TREĆE VEČERI SERBIA FASHION WEEK-A TRAŽILA SE KARTA VIŠE

TREĆE VEČERI SERBIA FASHION WEEK-A TRAŽILA SE KARTA VIŠE

 

Bogat program treće večeri Serbia Fashion Week-a privukao je veliki broj modnih sladokusaca među kojima su bili i mnogobrojni inostrani mediji, kao i gosti iz 20 različitih država sveta. Treće večeri, kada se tražila karta više, brojnoj publici predstavili su se Eymeric Francois iz Francuske, Boško Jakovljević, Marija Šabić, Lui by Luiza iz Rumunije, Ana Vasiljević i Tijana i Mila Popović, dok je tokom dana Nemestic studio održao seminar od velikog značaja za studente i đake koje zanima studiranje modnog dizajna u svim krajevima sveta.

Prvi blok trećeg dana Serbia Fashion Week-a otvoren je revijom sestara Popovic iz Srbije. Tijana i Mila Popović poznate su po promovisanju eko-dizajna pa su manekeni i ovog puta nosili kreacije napravljene od recikliranih materijala, a tokom revije propagirani su i  antikonzumerizam i DIY ideologija. Korišćeni su prirodni materijali, pamuk i sirovo platno kao i reciklirani džins. Zanimljivost je da je jedna od haljina napravljena od 26 pari farmerica. Dominirale su neutralne boje, dok su aksesoari u vidu unikatnih kožnih rančeva i torbi bili intezivnog kolora, a osetio se i snažan uticaj pank kulture. Kolekcija sa kakvom se publika prvi put susrela, bogata je printovima koji skreću pažnju na loše stanje naše planeta i bude ekološku svest kod pojedinca. Sestre Popović u narednom periodu očekuje promovisanje kolekcije u Londonu, u kojem su do sada već četiri puta imale priliku da prikažu svoje kreacije.

Posetiocima Srpske nedelje mode prvi put se predstavila Lui by Luiza iz Rumunije. Ovu kolekciju je želela da priblizi svojoj publici koja joj je i bila inspiracija za istu, te je pojednostavila komade zadržavši njihovu eleganciju uz pomoć nežnih materijala i ženstvenim linijama odeće, te su svila i saten često korišćeni.

Sjajne kritike publike i stručnjaka dobila je posle svoje revije Ana Vasiljević. Divne kreacije inspirisane filmom La-La Land i nekim prošlim vremenima publika je ispratila sa oduševljenjem i sa gromoglasnim aplauzom. Kolekcija Ane Vasiljević odiše elegancijom i nostalgijom za nekim prošlim vremenima. Po njenim rečima, Serbia Fashion Week za nju predstavlja šansu da njene kolekcije vide razni inostrani novinari i modni stručnjaci sa svih strana sveta, te joj veliko zadovoljstvo pričinjava prilika da se poveže sa svojim kolegama, medijima i kritičarima.

Jednu od najočekivanijih revija ove večeri priredila je dizajnerka koja je uz ovu manifestaciju od njenog nultog izdanja, Marija Šabić. Modeli pastelnih, ali i jarko crvenih boja, u kombinaciji sa kristalima i resama, haljine različitih dužina, ali i šortsevi, kombinezoni i pantalone koji odišu ženstvenošću  propraćeni su gromkim aplauzima. Sumirajući svoje utiske, ova sjajna kreatorka izjavila je: „Drago mi je što sam deo Serbia Fashion Week-a od samog početka i što zajedno rastemo. Imam puno planova nakon ovog festivala. Inspiracija je svuda oko nas i nje nikad ne nedostaje“.

Poslednji blok treće večeri otvorila je revija Boška Jakovljevića, koji je na pisti Serbia Fashion Weeka napravio istinski scenski spektakl. Kolekcija Martini Vesto by Boško napušta stroge forme i dezene za svakodnevni izgled, ali ne isključujući poslovni look. Predstavljena kolekcija inspirisana je duhom sadašnjeg vremena i brzinom života u metropoli, a u najnovijoj muškoj kolekciji brenda PWL by Boško, ovaj kreator nudi kombinaciju urbanog i sportskog stila. Osim modela, pistom je prošetala i pevačica Tijana Dapčević, koja je pored pevanja ovoga puta bila i u ulozi manekenke.

Fantastično zatvaranje treće večeri priredio je francuski dizajner i potpredsednik Serbia Fashion Week-a, Eymeric Francois. Svako izdanje Srpske nedelje mode dobija posebnu notu i atmosferu tokom revije ovog velikog dizajnera koji predstavlja spektakularne kreacije visoke mode. Kreacijama kakve se u našoj zemlji ne viđaju često dominirale su crvene i crne boje, sa detaljima od čipke i kože, a inspiracija ovom umetniku bila je fatalna žena. „Svi modeli su rađeni u crvenoj i crnoj boji. Crna predstavlja zonu komfora, a crvena seksipil. Kolekcija ističe senzualnost ženskog tela, ali tako da ne prelazi u vulgarnost – rekao je Eymeric Francois i dodao da je veoma važno biti deo Serbia Fashion Week-a jer je to sjajno mesto za razmenu ne samo kontakata, već i ideja i energije sa drugim dizajnerima.

U narednim danima očekuje nas još mnogo sjajnih dizajnerskih imena iz Srbije, Amerike, Italije, Kazahstana, Nemačke i drugih zemalja, a već danas će posetioci uživati u novim kolekcijama Suzane Perić, Penne couture, Aidar Khana iz Kazahstana, Milana Senića, Milene Đurđić, Ivane Nikolić Stanković i Alex fashion.

 Foto: S.Braun, V. Veličković, M.Milojić