UMETNOST I GLAMUR ZA POČETAK REVIJALNOG DELA SERBIA FASHION WEEKA

Nakon fantastičnog otvaranja u Zmaj Jovinoj ulici, program internacionalnog festivala mode i dizajna, Serbia Fashion Week-a, nastavlja se u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma. Tokom prve revijalne večeri jedine licencirane Nedelje mode u Srbiji kolekcije koje su mamile uzdahe publike prikazali su Zvonko Marković, Ludovic Winterstan iz Francuske, Danijela Božić, Romero Bryan iz Engleske, Miro Mišljen iz Španije i Elena Rudermel iz Rusije, dok su studenti modnog dizajna, kreatori, ali i oni koji su jednostavno ljubitelji mode imali priliku da prisustvuju seminarima „Nasleđe u modi“ i „Važnost Showroom-a“.

Prvo veče otvorio je britanski dizajner Romero Bryan poznat po sjajnim modelima koje rado nose svetske dive kao što su Beyoncé, Kate Moss i mnoge druge.  Njegova nova kolekcija koja predstavlja spoj klasičnog i modernog pokazala se kao dobitna kombinacija sudeći po rekacijama publike. „Kolekcija koja je prikazana zapravo je spoj dve. Pokušao sam da prikažem klasiku i eleganciju. Oduševljen sam reakcijama publike kao i čitavom organizacijom“ – rekao je Bryan.

U istom bloku usledila je i veoma živopisna revija španskog kretora Miro Mišljena. Njegovi nesvakidašnji komadi svetlih boja i neobičnog dizajna, uz pratnju jednako živopisne španske muzike oduševili su brojne posetioce, dok je kolekcija okarakterisana kao spoj ulične i visoke mode. Pri sumiranju utisaka nakon svog predstavljanja, Mišljen je izjavio da se sudeći po svemu može reći da je Serbia Fashion Week rame uz rame sa svetskim Nedeljama mode.

Ruska dizajnerka Elena Rudermel, višestruka dobitnica Grand Prix nagrada za modu koja je više puta proglašavana za najboljeg dizajnera Rusije predstvaila je svoju kolekciju u kojoj su dominirale bela i bež sa crnim detaljima, kao i pastelno zelena uz predivne prirodne materijale, čipku i svilu.

Nakon fantastične revije koja odiše umetnošću, ovacije publike i gromoglasne aplauze dobila je dizajnerka Danijela Božić. Ona je prikazala kolekciju inspirisanu Labudovim jezerom – haljine od čipke, perja protkane predivnim detaljima koji su ručno rađeni. Pored dugog aplauza koji je Danijela dobila od publike, ni počasni gosti ove Nedelje mode, Donald Potard, Eymeric Francois, ali i brojni strani mediji nisu krili svoje oduševljenje ovim modelima. Danijela je izajavila da joj je veoma bitno što  se publici dopala revija, a takođe je rekla:  „Jako puno vremena i truda sam uložila u ovu kolekciju tako da mi je neverovatno drago što je na kraju taj trud bio nagrađen ovakvim reakcijama. Inspiraciju sam našla u Labudovom jezeru jer sam i sama oduvek bila labudica koja je težila ka savršenstvu, a dodala bih da mi je film Crni labud pomogao da povežem dobro poznatu priču sa savremenim vremenom, te sam na osnovu toga birala i tkanine. Posle Serbia Fashion Week-a predstaviću svoju novu kolekciju u Dubaiu, što mi je velika čast“.

Pravu ekstravaganciju na pisti prikazao je Francuz, Ludovic Winterstan. Modeli su nosili ekstravagantne kreacije, dominirala je crna boja, cirkoni kristali i čipka. Mogao se primetiti uticaj orijentalne kulture, kao i sudar istorije i modernog doba, jer je, kako kaže, inspiraciju našao u slikarima, pomoću slika iz prošlosti i budućnost, što je zapravo kombinacija jako puno ideja.

Revijom jednog od najtalentovanijih domaćih dizajnera, Zvonka Markovića, jedinog balkanskog dizajnera koji je održao reviju na Nedelji visoke mode u Parizu i čije je ime sinonim za luksuzne toalete dostojne svetskog crvenog tepiha, zatvoreno je prvo veče Serbia Fashion Week-a. Dobitniku najprestižnijeg francuskog priznanja Talents du luxe et de la creation, inspiracija za novu modnu bajku bili su origami cvetovi, ležernost i lakoća lelujanja na vetru. Prema njegovim rečima, posle večerašnje revije u Novom Sadu „Osetila se blaga pozitivna trema“, te je nastavio: „Kao vlasnik priznanja za luksuz koje dodeljuje francusko ministarstvo za medije, komunikacije i trgovinu a zahvaljujući saradnji sa Svetlanom Horvat, predsednicom Nacionalne komore za modu Srbije i festivala Serbia Fashion Week kao i njenim priznatim stručnjacima iz Pariza, Njujorka i drugih metropola, otvorili su mi se novi horizonti za osvajanje modnog sveta. Francusko priznanje mi je dokaz da znam šta je prava vrednost u Srbiji i da sam na pravom putu u modnom svetu“.

Veoma važan segment ovog modnog festivala predstavljaju i seminari koji su otvoreni za sve ljubitelje mode i umetnosti. Prvog dana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održan je seminar Tijane Palkovljević Bugarski na temu „Nasleđe u modi“. Tijana Palkovljević Bugarski, drektorka Galerije Matice Srpske, predstavila je svoju ideju o reviji inspirisanoj umetničkim delima iz kolekcija novosadskih kulturnih ustanova koja bi na pravi način mogla da pokaže Novi Sad kao prestonicu kulture 2021 godine.

Pred samo otvaranje Showroom-a, direktorka Nacionalne komore za modu Srbije i Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat, održala je seminar o značaju Showroom-a kao segmenta koji treba razviti kako bi se poboljšala komercijalna strana festivala i kako bi dizajneri i kreatori mogli da prodaju bar onoliko koliko su uložili u svoje kolekcije. Cilj Showroom-a je da se napravi jedna interakcija koju potencijalni kupci ne mogu dobiti na sceni. Ovaj segment je organizovan kao jedna mala prodavnica gde bi kupci mogli da pogledaju odeću, pipnu materijal i raspitaju se o svim onim osobinama o kojima ne bi mogli saznati gledajući samo revije.

Pred posetiocima Serbia Fashion Week-a su kolekcije velikih modnih imena čiji se nastupi željno iščekuju. Večeras će se predstaviti Eymeric Francois iz Francuske, Boško Jakovljević, Marija Šabić, sestre Popović i LUI by Luiza iz Rumunije, dok nas u narednim danima očekuju kolekcije brojnih dizajnera iz Srbije, Italije, Amerike, Holandije, Francuske, Mađarske, Kazahstana, Nemačke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.