NAJVEĆI FESTIVAL MODE NA NAŠIM PROSTORIMA – SERBIA FASHION WEEK OD 24. DO 29. APRILA

NAJVEĆI FESTIVAL MODE NA NAŠIM PROSTORIMA – SERBIA FASHION WEEK OD 24. DO 29. APRILA

Internacionalni festival mode i dizajna, Serbia Fashion Week biće održan od 24. do 29. aprila u Novom Sadu. Serbia Fashion Week predstavlja najveći modni festival na našim prostorima koji beleži najekspanzivniji rast posetilaca i učesnika u Evropi. Aprilsko izdanje Nacionalne nedelje mode predstaviće dizajnere iz 20 različitih država sveta, ali i brojne dodatne programe koji doprinose edukaciji posetilaca o modi kao umetnosti. Uz glavni, revijalni program koji će biti održan u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, Serbia Fashion Week organizuje i edukativne konferencije i seminare, takmičenje mladih talenata, kao i Show Room.

Serbia Fashion Week prirediće otvaranje Nedelje mode kakvo do sada nismo imali prilike da vidimo u Srbiji! Glavnim šetalištem novosadske Zmaj Jovine ulice prodefilovaće više od 250 manekena obučenih u modele 30 evropskih dizajnera. Spektakularno otvaranje Serbia Fashion Weeka uveličaće i nastup Simfonijskog orkestra NS2021, nastup naše predstavnice na predstojećoj Evroviziji, Tijane Bogićević, kao i veličanstven nastup Dragoljuba Đuričića sa bubnjarima. Otvaranje koje će biti upriličeno za sve Novosađane i brojne inostrane posetioce, ulepšaće svojim modelima neka od najznačajnijih svetskih modnih imena kao što su Agatha Ruiz de la Prada iz Španije, Eymeric Francois iz Francuske, Arrey Kono iz Nemačke, Romero Bryan, dizajner koji oblači Beyonce, Kate Moss i druge, kao i brojni dizajneri iz Srbije i regiona.

Nakon otvaranja, od 25. do 29. aprila revije inostranih i domaćih dizajnera biće održavane u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, kada će posetioci uživati u novim kolekcijama dizajnera iz Srbije, Francuske, Italije, Holandije, Nemačke, Grčke, Rusije, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.  Posetioce očekuje veliki broj revija svetski poznatih modnih kreatora kao što su Elena Rudermel, višestruka dobitnica Grand Prix-a i značajnih nagrada velikih modnih takmičenja u Rusiji, Ludovic Winterstan, francuski dizajner Visoke mode, Erik Rosete iz Amerike, Carmichael Byfield, jedan od najtraženijih holandskih dizajnera, Marjorie Fernandes i Dair iz Holandije, Miro Mišljen iz Španije, Lui by Luiza iz Rumunije, Aidar Khan iz Kazahstana, Marios Karavasilis iz Grčke, Zvonko Marković, Mladen Milivojević Baron, Marija Šabić, Vasilije Kovačev, Danijela Božić, Boško Jakovljević, Suzana Perić, Lepa couture, sestre Popović, Ana Vasiljević, Ivana Nikolić Stanković, Penna couture, Aleksandar Gavrić, Lagami, Equi i  Maja Marukić iz Srbije,  Milan Senić iz Bosne i Hercegovine i Milena Đurđić, Dejana Lukić – Madam Maya i Maja Tošković iz Crne Gore.

Serbia Fashion Week i Nacionalna komora za modu Srbije i ove godine pokreće nacionalnu platformu za prepoznavanje i podršku mladih dizajnera, Fashion Talent Design Competition FTDC i European Fashion Talent Design Competition – EFTDC. Cilj ovog takmičenja je da se mladim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji. Prijavljeni kadidati su studenti modnog dizajna i drugih kreativnih smerova, ali i mladi dizajneri do 30 godina starosti. Takmičare koji osvoje prva tri mesta očekuju izuzetne nagrade, koje će im omogućiti probijanje na modno tržište i prepoznatljivost. Pobednika nacionalnog takmičenja FTDC očekuje besplatno predstavljanje kolekcije na najvećem svetskom modnom festivalu mladih talenata „FASHIONCLASH festival“ u Holandiji 2017. godine, editorijal u francuskom modnom magazinu “Le Fashion Post”, editorijal u italijanskom modnom magazinu “The Secret Code Of Fashion” i mnoge druge, dok je nagrada koju prima pobednik evropskog takmičenja besplatno predstavljanje kolekcije tokom narednog izdanja Serbia Fashion Weeka.

U okviru festivala Nacionalna komora za modu Srbije organizuje i besplatne seminare i konferencije sa temama iz sveta mode i modne industrije. 25. aprila u 13 časova, imaćemo priliku da poslušamo seminar o novoj temi – Nasleđe o modi koji će održati Tijana Palkovljević Bugarski u Spomen zbirci Pavla Beljanskom, dok će istog dana, predsednica Serbia Fashion Weeka, Svetlana Horvat održati predavanje o značaju i dobrobiti Show Room-a u 17 časova u Master hali. 26. aprila u 13.30 časova očekuje se seminar Barbare Locatelli u Master hali Novosadskog Sajma, jedne od najuspešnijih modnih savetnika koja se već 20 godina bavi ovim poslom i koja sarađuje sa Robertom Cavallijem i Michael Korsom, dok danas poslovne savete od nje traže najveća modna imena poput Christophe Lemaire-a, Trussardi-ja, Krizia, Roberto Capucci-ja i drugih. Tema seminara odnosi se na vreme digitalne revolucije koje je promenilo modni biznis model, te kako se u istom snaći i pratiti tehnologiju. Prisutne očekuje i predavanje o odnosima s javnošću i komunikacijama od Vanese A. Erikson iz prestižnog The Globe-a, kao i velike modne stručnjake o modnom blogingu, modnoj fotografiji i drugim oblastima, a đacima i studentima će predstavnici Nemestic studija i Style.rs pričati o fakultetima i školama vezanim za dizajn i modu koji su dostupni širom sveta. Tokom ovog predavanja studenti će se upoznati sa studijskim programima, načinom studiranja, studentskim životom i drugim studentskim iskustvima na Istituto Marangoni – u Milanu, Firenci, Parizu, Londonu, i Šangaju, IFA Paris International Fashion Academy – u Parizu, Istanbulu i Šangaju, Domus Academy – u Milanu, Nuova Accademia di Belle Arti NABA – u Milanu, Istituto Europeo di Design IED – u Italiji, Španiji i Brazilu ,Macromedia University of Applied Sciences – u  Nemačkoj i drugim.