Revija srpskog dizajnera na Nedelji visoke mode u Parizu

Istorijski uspeh Zvonka Markovića

Zvonko Marković, prvi je dizajner iz Srbije, ali i iz istočne Evrope uopšte, koji je učestvovao na najprestižnijoj modnoj manifestaciji – Nedelji visoke mode u Parizu (Paris Haute Couture). Njegova revija održana je u velelepnom zdanju palate Brongniart, a odmah posle Markovića, predstavio se i francuski dizajner Eymeric Francois.

Kolekcija pod nazivom „Ponoćna leptirica“ (Midnight Butterfly) kruna je dosadašnjeg Zvonkovog rada. Izrađena je od luksuznih materijala:  čipke, svile,  jagnjeće kože, kože pitona i anakonde, tila, svilenog žoržeta, muslina. Kolekcija je u crnoj, zlatnoj i lešnik boji, a svaki komad odlikuje preciznost u izradi i mnogo ručnog rada.

Ideja o Zvonkovoj reviji u Parizu potekla je od Svetlane Horvat, predsednice Serbia Fashion Week-a i Donalda Potarda (dugogodišnji direktor u kući Jean Paul Gaultier) predsednika žirija Serbia Fashion Week-a koji je dva puta dodelio Markoviću nagradu za najboljeg dizajnera. Francuski modni dizajner Eymeric Francois, modni novinar Marcellous Jones i legendarni modni pres ataše Beatrice Manson, takođe su verovali u Markovića i svi zajedno omogućili da se desi najvažniji dan u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Zahvaljujući ljudima koji su u njega beskrajno verovali, Marković je dobio priliku da svoj raskošni talenat prikaže celom svetu.

–          Zahvaljujem od srca Federaciji visoke mode Francuske koja mi je pružila šansu da se predstavim u okviru ovako važne manifestacije. Presrećan sam jer za svojih 18 godina nisam dobio ovoliko pohvala koliko sam ovde dobio za jedan dan – izjavio je je Marković posle revije.

 

Reviji je prisustvovao veliki broj inostranih novinara iz Francuske, SAD, Kanade, Kine, Japana, Nemačke, Švajcarske. U prvim redovima prepune sale palate Brongniart sedele su i ugledne zvanice među kojima i Annick Lejeune, generalni direktor u L’oreal Proffesional; Vincent McDoom, francuska TV zvezda; supermodel Debra Shaw; glumica Firmine Richard i ambasador supruge Rajko Ristić sa suprugom.