NACIONALNO I EVROPSKO TAKMIČENJE MLADIH DIZAJNERA

KO SU POLUFINALISTI TAKMIČENJA MLADIH DIZAJNERA?

“Serbia Fashion Week“ i Nacionalna komora za modu Srbije je i ove godine nastavila sa svojim projektom nacionalne platforme za prepoznavanje i podršku mladim dizajnerima u Srbiji i Evropi. Kao jedan od najvažnijih segmenata Serbia Fashion Week-a, “Fashion talent design competition” i “Europian Fashion talent design competition” imaju za cilj da mladim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji.

FTDC je nacionalno takmičenje studenata sa fakulteta i akademija za dizajn iz Srbije. Ovo takmičenje je organizovano po drugi put. Prvo takmičenje je održano 2014. godine, i tada se prijavilo više od 100 studenata sa akademija. Nakon završetka ovog takmičenja, pobednica Zorica Jadranski predstavljaće Srbiju na prestižnom takmičenju u Holandiji “Fashionclash”, sa kojim je Serbia Fashion Week potpisao protokol o saradnji.

Nakon uspešno realizovanog takmičenja u Srbiji, po prvi put u Evropi, Serbia Fashion Week organizovao je takmičenje studenata sa fakulteta i akademija za dizajn evropskih zemalja. Na konkurs EFTDC koji je zatvoren 20. marta 2015. godine, prijavili su se studenti iz 20 zemalja Evrope, tako da sa zadovoljstvom možemo reći da je Srbija i grad Novi Sad uspešno lansirao ovaj projekat i da postajemo evropsko sedište najvećeg takmičenja studenata iz oblasti modnog dizajna. Takmičenje mladih talenata će kao svoju narednu fazu imati organizaciju “fashion inkubatora”, gde će svi studenti iz Evrope proizvoditi prototipove svojih modela. Grad Novi Sad je već označen kao mesto okupljanja mladih akademskih umetnika koji će svoje prve profesionalne korake početi baš u Srbiji.

Što se tiče ovogodišnjih takmičenja, stručni žiri, sastavljen od predstavnika Nacionalne komore za modu Srbije i međunarodnih stručnjaka, imao je težak zadatak da izabere više od 100 prijavljenih studenata sa akademija izabere polufinaliste. Među njima je bilo takmičara iz Crne Gore, Španije, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Češke, Poljske, Mađarske, Italije, Holandije, Belgije, Slovenije, Švedske, Irske, Bugarske, Kirgistana, Amerike i Francuske.
Finale će se održati 25. aprila, a do tada sve polufinaliste čeka težak, ali i uzbudljiv posao – napraviti i prezentovati jedan od modela s kojim su se prijavili za takmičenje. Originalnost, autentičnost, usklađenost, forma i tehnička izvodljivost su bili kriterijumi koji su presudili.
Deset najboljih mladih dizajnera sa akademskih studija iz inostranstva, “European Fashion Talents Design Competition” konkursa su: Elena Zemtsova (Rusija), Mathilde Ballini (Francuska) , MARYMARY (Rusija), Coline Prevost (Francuska), Jovan Stevanović (Italija/Srbija) , Magdalena Arlukiewicz (Poljska), Yekatarina Safonova (Belorusija) , Benjamin Ethan (Češka), Galina Drozd (Rusija), Patricia Blin (Francuska).
Polufinalisti, mladi dizajneri sa akademskih studija iz Srbije “Fashion Talent Design Competition” takmičenja su: Dijana Pjevčević, Dušan Ćurković, Senka Ranosavljević , Jovana Životić, Nada Stevanović, Ivana Mišić, Predrag Striković, Slavica Ilić Stanojlović , Sonja Nikolić, Zorana Stojanović Pavlović.

Prva tri nagrađena učesnika izložiće svoje skice i svoj model na “Serbia Fashion Weeku”– u „Kongresnom centru MASTER centra, Novosadskog sajma“. Nakon finala, prva tri mesta očekuju i vredne nagrade kao što su revije na oktobarskom Serbia Fashion Week-u, a dizajner koji osvoji prvo mesto dobiće priliku da besplatno predstavi svoju kolekciju na najvećem svetskom modnom festival mladih talenata „Fashion Clash“ u Holandiji.