Velika medijska posećenost press konferencije “SFW”-a

IMG_5291

“Serbia Fashion Week“ je na zvaničnoj konferenciji za novinare u Svečanoj sali Gradske kuće predstavio šta sve posetioce očekuje na jedinoj licenciranoj nedelji mode u Srbiji, koja počinje 21. aprila i traje do 27. aprila.

Gradski odbornik za kulturu Vanja Vučenović je izrazio zadovoljstvo da Novi Sad i ove godine predstavlja centar mode i kulture i  naznačio da je u saradnji sa “SFW”-om ostvareno ono što drugi gradovi nisu uspeli.

Pomoćnik direktora Turističke organizacije Novog Sada Radovan Jokić je izjavio kako odavno nije video toliko posećenu konferenciju za štampu. On je istakao da će Turistička organizacija zajedno sa “SFW”-om nastojati da ispuni tri glavna turistička zadatka manifestacije i grada, a to su: biti poželjan, vidljiv i pristupačan.

Predsednica festivala “Serbia Fashion Week”-a Svetlana Horvat se zahvalila novinarima i gradu na podršci, jer bez nje “SFW” kao veliki dugoročni projekat, ne bi bio toliko uspešan.

– Ovaj festival ne tretira modu kao estradu i zabavu, već kao značajnu privrednu granu i umetnost – rekla je predsednica “SFW”-a i dodala da nedelja mode čini sastavni deo projekta gradova koji konkurišu za  Evropsku prestonicu kulture.

IMG_5265

Događaj su uveličali i domaći modni kreatori Marina Mićanović, Vasilije Kovačev i Danijela Božić koji će izlagati svoje kreacije na predstojećoj nedelji mode u „Kongresnom centru, Novosadskog sajma“.

Dizajnerka Marina Mićanović je rekla kako je zahvaljujući “SFW”-u od mlade dizajnerke, za samo godinu dana prerasla u prepoznatljivu kreatorku.

– Ponosna sam što mi je “Serbia Fashion Week” omogućio da izlažem kolekciju u Skoplju i Bukureštu – izjavila je Marina Mićanović i dodala da će njena revija biti 25. aprila, a da posetioce očekuje pravo iznenađenje.

Kreator Vasilije Kovačev je izjavio da kolekcija ,,Gypsy magic” obeležava 15 godina njegovog rada.

– Moda jeste biznis, ali to ne bi mogla biti da nije na prvom mestu umetnost –  rekao je Vasilije Kovačev i dodao da će njegova revija biti 26. aprila, a da je kolekcija inspirsana karavanima i ružom kao simbolom prolaznosti i lepote.

Dizajnerka Danijela Božić je izrazila zadovoljstvo što je zahvaljujući “SFW”-u izlagala kreacije u Budimpešti, Belorusiji i na Malti.

Kolekcija za jesen/zimu 2015. koja će biti 25. aprila na “SFW”-u  predstavlja spoj tradicionalnog i modernog, a inspiraciju sa pronašla u srednjovekovnim srpskim kostimima – rekla je Danijela Božić.

Jedan od zadataka festivala je da bogatim programom i raznovrsnim kulturnim sadržajima dovede turiste iz Evrope i na taj način pomogne još boljem razvoju turizma u našem gradu i zemlji. Predstojeći “Serbia Fashion Week” će uveličati i strani turisti iz Belgije, Mađarske, Francuske, Švedske, Španije, Velike Britanije.

Nacionalna Komora za Modu Srbije je dobila licencu posredstvom European Fashion Council za održavanje nacionalne nedelje mode – „SERBIA FASHION WEEK„, koji ima cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji i potencira povezivanje domaće modne scene (industrije) sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu. Zahvaljujući kvalitetnim međunarodnim partnerstvima, “SFW” privlači pažnju celog sveta i aktivno utiče na podizanje imidža zemlje, ne samo kao modnog centra, već i kao važne kulturne i turističke destinacije.

IMG_5383

M. Mandadžić

Foto: M. Ristić