Marina Mićanović – dizajnerka čije kreacije nastaju iz duše

Marina Mićanović je modna dizajnerka koja je diplomirala na italijanskoj akademiji “Del Lusso-Calegari” u Beogradu nakon čega je počela da dizajnira za svoj brend pod nazivom “Tango natural fashion”. Prepoznatljiva je po tome što se poigrava formom i oblikom. Posetioce “Serbia Fashion Week”-a je oduševila modnim kombinacijama koje se mogu nositi na više načina, a na aprilskom “SFW”-u možemo očekivati još zanimljivije kreacije ove modne dizajnerke.

10177380_10202558930026742_4586217517070495669_n

Kako biste opisali povezanost između muzike, plesa i mode?

– Muzika dodiruje nešto što nije telesno i pokreće, rastužuje, razveseljava i pomera nas unutra. Ples je pokret, koji nas budi i telesno pokreće. Kad to dvoje spojim u jedno onda nastaje i moda. Ideje i inspiracije dolaze sa svih strana, ali suštinski modne kreacije nastaju iz duše, a realizacija, tj. pokret je proizvod toga.

Šta je za Vas urbana elegancija i kako je primeniti u stilu savremenih žena?

– Po mom mišljenju Urbana elegancija je umetnost nošenja odevnih predmeta, kombinujući najrazličitije stilove. Da bi se to postiglo, nije dovoljno na sebe navući sve i svašta, već i nivo naše otvorenosti prema životu i načinu živeljenja, komunikacije sa okolinom i najvažnije isključenje bilo kakvih pravila i normi. Jednom rečju – biti svoj.

Na reviji “Serbia Fashion Week”-a ste kombinovali zlatnu, kao izraz energije, i crnu kao simbol mističnosti. Šta za Vas predstavlja spoj mističnosti i energije i kakve žene mogu da nose ovakve kreacije?

– Moje predstavljanje na prvom “SFW” u pomenutoj kombinaciji boja je zaista predstavljalo jednu fantaziju, kao sto je i sam naziv kolekcije. S obzirom na to da je specifična u svojoj ideji, toliko je specifična i žena. Za ovu kolekciju je potrebna velika hrabrost, bez dileme. Dizajnerske kreacije su često umetnička dela, pa se upravo takva osoba i pronađe u njima. A što se tiče mističnosti i svetlosti i energije i odnosa istih prema životu to je ono što svi nosimo u sebi, samo različito projektujemo.1489082_10203749217743191_4168377752675334970_n

Zanimljiv je podatak da se Vaše kombinacije mogu nositi i naopačke. Možemo li očekivati da ćete i u buduće kreirati odevne komade koji mogu da se nose na više načina?

– Da, većina mojih kreacija se nosi na više načina. Ono što mi je malo žao je to, što nije lako predstaviti na modnoj reviji da se pantalone mogu nositi kao suknja, i iste nositi kao bluza za to su možda potrebni video materijali, na kojim upravo radim. Punk je jedan od mojih omiljenih pokreta i često stvaram koristeći bar poneki element iz punk-a. To su najčešće zipovi i drikeri, koji mi upravo omogućuju tu transformaciju. Crna nije obavezna, ali iz ideje uz pomoć tih elemenata, dobijam “tri u jedan”. 🙂

Kako ocenjujete modnu scenu u Srbiji danas?

 – Modna scena u Srbiji danas ima potencijala.

Svetski modni stručnjaci koji su gostovali na prošlom “Serbia Fashion Week”-u su zamerili Novosađankama što oblače farmerke? Šta biste vi preporučili devojkama, kako da izađu iz uniformisanosti u dnevnom oblačenju?

– Uniformisanost je strah od odbijanja i neprihvatanja. Ne onog bukvalnog naravno, ali očigledno je da je u pitanju trend. Ako si malo drugačiji, postavljaju se razna pitanja i konstatacije. Zato se ide na sigurno.  Mislim takođe da je to pokazatelj celokupne situacije i toga da nam je možda džins najdostupniji i pristupačniji i da ćemo to stilizovati najbolje što umemo, a da izgledamo atraktivno. Medjutim, nisam sigurna kakav će odziv biti sada, pošto su nam i svetski poznati dizajneri ‘izdiktirali’ džins kao trend, pa koliko će onda zaista sada biti to pristupačno i originalno, videćemo… Ja sam za originalnost u bilo kom obliku, za ples i slušanje muzike, za prirodu, jer tada možemo da budemo i drugima i sebi jako inspirativni.

M. Mandadžić

Foto: N. Bradonjić, D. Žigić