Stefan Ristić: Velika očekivanja od aprilskog “SFW”-a

Stefan Ristić  je jedan od mladih perspektivnih dizajnera koji će imati priliku da se predstave na aprilskom “SERBIA FASHION WEEK”-u. Iako na početku karijere, ovaj devetnaestogodišnjak već nekoliko sezona izlaže svoje modele i privlači pažnju svojim zanimljivim kreacijama.

 1656083_409751625847952_8350501527835742022_n

Koja su tvoja očekivanja, s obzirom da ćeš imati priliku da se predstaviš na “SERBIA FASHION WEEK”-u?

– Prethodni “Serbia Fashion Week” se pokazao kao jako dobra platforma za mlade dizajnere, tako da su moja očekivanja velika. 

Zbog čega je za tebe moda socijalni fenomen?

– Moda je za mene socijalni fenomen iz razloga što se jako brzo odvija, menja. Pod modom potpada i životni stil, umetničko izražavanje, filmska ostvarenja, politika, nauka kao i mnoge druge kategorije u svakodnevnom životu. Moda je najdinamičnija u odevanju i često se može nazvati i atomističkom, jer traje samo jednu sezonu, a sve česce i kraće.

Zašto ti je posebno inspirativna gotska arhitektura iz sredine 15. veka i klasična muzika iz perioda romantizma?

– Gotska arhitektura na mene ostavlja poseban utisak zato što je nastala transformacijom, monumentalizacijom i smišljanjem novih arhitektonskih elemenata. Složeni ornamenti i kombinovanje poznoromaničkih sa elementima drugih kultura dali su jedinstvenost građevinama iz ovog perioda, a sumornom i tamnom 15. veku veličanstvenost i otmenost. Klasična muzika iz perioda romantizma mi dopušta da izgradim sopstveni imaginarni svet, da pobegnem od surove realnosti i prepustim se mašti.

Koliko je mladim dizajnerima teško da se afirmišu i kako ti uspevaš u tome?

– Mislim da nijedan početak nije lak i da je put do afirmacije dug. Neophodno je održavati kontinuitet sa modnim kolekcijama i biti inovativan. Trudim se da to postignem.

Kako izbeći uniformisanost u dnevnom oblačenju?

– Nažalost ljudi u Srbiji su odavno pali pod uticaj neautorske, neoriginalne i bezvredne masovne kulture. Ima naravno i onih koji se izdvajaju, ali je uniformisanost sveprisutna. Mislim da su jednostavni komadi odeće u kombinaciji sa dobrim aksesoarima najbolje rešenje.

D700-37Šta je to što mladi dizajner mora da poseduje kako bi se istakao?

 

– Svaki dizajner po mom mišljenju trebada poseduje sopstveni modni izraz. U Srbiji se mladi dizajneri radije odlučuju za komercijalu koja im može doneti zaradu, malo je onih koji modu doživljavaju kao umetnost. Samo istinski talenat nadograđen ozbiljnim radom i ljubavlju prema poslu može izgraditi sopstveni stil i stvoriti nešto novo i neočekivano.

Ko su ti uzori u modnom svetu?

– Moj uzor je najveći genije iz oblasti dizajna odeće  Alexander McQueen. On je otišao izvan prirodnog i normativnog sa modnim komadima i time postao poznati trend-setter. Takođe bih izdvojio Rick Owens-a i Iris van Herpen čiji me radovi iznova i iznova oduševljavaju. Volim futuristički dizajn koji zapravo predstavlja simbiozu novih tehnologija i tradicionalnih tehnika rada.

 M. Mandadžić