Hair Style by Unitech i promocija knjige ,,Studija modeˮ dr Ive Jestratijević

U prijatnom ambijentu hotela „Veliki” 26. aprila  održan je seminar Hair Style by Unitech u 14 časova i promocija knjige „Studija mode“ dr Ive Jestratijević u 16 časova.1484379_749802295135658_7203550975703015059_n

Seminar Hair Style by Unitech vodila je Marijana Simović vlasnica frizerskog salona Studio devil koja je sa prisutnima podelila profesionalne trikove o tome kako na najlakši način prilagoditi frizuru različitim potrebama. Marijana je 2014. godine bila prvak države u disciplini fantazija a 2015. prvak Novog Sada u disciplini žensko šišanje- progressive haircut. Član je Novosadskog kluba frizera a 2013. godine u Pozorištu mladih pravila je i samostalnu reviju avangardnih frizura. Na ovom seminaru na modelima različitih tipova i dužina kose, prezentovala je kako u samo par koraka napraviti dnevnu, poslovnu ili večernju frizuru. Ovom prilikom Marijana je otkrila kako na pravi način naneti masku za kosu kod kuće uz pomoć folije ali i kako uz pomoć Unitech preparata smiriti neposlušne vlasi u hitnim slučajevima. Prisutni su bili oduševljeni frizurama modela kao i idejama koje su dobili a sve ostalo je kako i sama Mirjana kaže stvar mašte i ukusa.

10460538_749804385135449_1253601457653628299_n

Dr Iva Jestratijević, teoretičarka mode sa Univerziteta Umetnosti u Beogradu, započela je svoje izlaganje pričom o tome šta su savremene studije mode, kako se moda sve može definisati i koji su njeni kulturološki aspekti. Nevidljivi mehanizmi modne industrije kao i česte odevne i telesne promene u današnjem, savremenom svetu bile su njena inspiracija za ovu knjigu, koja će se bez sumnje dopasti svima koji su zainteresovani da zavire u tajnoviti svet mode.
Na promociji su predstavljene teme koje se tiču razvoja modne industrije,eko kože,reciklaže,brendinga kao  i odmeravanje moći u pogledu mode između Istoka i Zapada.

-Sredstva koja se izdvajaju u proizvodnji odeće su minimalna, prodajne cene su skupe, a ceo kapital nalazi se u rukama Zapada. 35 multinacionalnih kompanija diktira modne trendove. Ipak, moje mišljenje je da svako treba biti slobodan da se oblači shodno svojim željema- ističe autorka knjige.

Sa posebnom pažnjom, prisutni su slušali izlaganje o sve češćim modifikacijama delova tela zarad savršenog izgleda. Magazini koji konstruišu idealan obrazac lepog dovode do sve češćih estetskih zahvata, posebno kod mlađih generacija.

Za kraj izlaganja, autorka je iskazala svoj stav o današnjoj modi, ističući kako je tanka linija između umetnosti i mode, a da su sve popularnije kreacije sa folklornim i etno motivima.

Autorke: Jelena Drapić  i Danica Svorcan

                                                                                                                                  Foto: M. Stojanac