Vasilije Kovačev otkriva detalje kolekcije za aprilski “SFW”

Vasilije Kovačev jedan od cenjenih domaćih dizajnera nam je otkrio da će na sledećem SERBIA FASHION WEEK-u predstaviti sasvim drugačiju kolekciju od prethodne ,,Pustinjske ruže”. Sa njim smo razgovarali o novoj kolekciji, njegovom dosadašnjem radu i stanju na modnom tržištu.

 10704013_647611158688106_3837299915700153518_n

S obzirom na to da imate iskustva i kao profesor šta biste savetovali mladim dizajnerima u Srbiji?

– Kao profesor na fakultetu mladim ljudima i budućim dizajnerima i inžinjerima u odevnoj industriji uvek savetujem da vole svoj poziv koji su izabrali, ma koliko često on bio nezahvalan. Da poštuju svoju kreativnost, da je razvijaju i da to bude put kojim tragaju i idu. Da prate trend svakako, ali da ga nikako ne kopiraju.

Kako ocenjujete modnu scenu u Srbiji?

– Modna scena u Srbiji je sa jedne strane  šarenolika sa druge veoma dikutabilna. Šarenolika iz razloga da ponuda stilova i dizajna jeste raznolika, a sa druge diskutabilna, odnosno da ima malo pravih, svežih ideja i orginalnosti, a veoma mnogo kopiranja stranog dizajna i toliko već viđenog.

Na koji način motivišete buduće kreatore, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu?

– Trenutna situacija na modnom tržištu Srbije je blago rečeno teška… A motivacija budućeg modnog naraštaja, hm…Uvek je bitna ljubav prema poslu i modi. Džaba računica u novcu, ako ne postoji ljubav.

Na prethodnom SFW-u ste predstavili kolekciju “Pustinjska ruža” koja je oduševila prisutne. Zbog čega Vas je inspirisala ruža neobuzdane i nestabilne pustinje?

– Prošla kolekcija tj. kolekcija za sezonu  Prolece/leto 2015. ,,Pustinjska ruža,, me je inspirisala upravo time kako nastaje kristal pod nazivom ,,Pustinjska ruža”, koliko sva njegova lepota i vizualna mekoća, bez obzira na sastav, tvrd i lomljiv, nastaje pod uticajem vetra na određeni mineral. Eto lepota nastaje iz suprotnosti i različitosti, uvek. Sa druge strane sama pustinja i njeni predeli jesu metafora užarenog letnjeg asfalta velikog grada.

11071046_730225040426717_42508717318329442_n

 

Možemo li na narednom “SFW“-u očekivati nešto potpuno drugačije u    Vašem radu?

– Na predstojecem “SFW”-u možete očekivati potpuno različitu kolekciju od  prethodne. Veoma neobuzdana kao i prethodna, po pitanju inspiracije, u kojoj je opet  prisutna ruža kao cvet, ali u potpuno drugoj simbolici i prikazu. Neobuzdanost, dinamičnost, mističnost, lepota različitosti, kolorit koji pršti sa svih strana, kolorit koji  slavi lepotu života, avanturisticki duh traganja za suštinom i još mnogo toga povezanog  sa načinom života  jednog lutajućeg naroda. Kolekcija ,,Gypsy magic”…

 

Kako izgraditi sopstveni stilu i izbeći uniformisanost?

– Izgraditi sopstveni stil i izbeći uniformisanost nije ni malo lako, ni jednostavno. Kao prvo on ne može da se izgradi preko noći, kao drugo on nije samo zavisan od toga šta ćete obući. Stil je celo vaše biće, vaš stav, vaš pogled, vaš način gledanja na svet. Možete vi biti obučeni po svim zakonima estetike, ali džaba vam sve to, ako vam je pogled tup i srce prazno.

M. Mandadžić

Foto: N. Bradonjić