NOVE KOLEKCIJE INOSTRANIH DIZAJNERA STIŽU NA SERBIA FASHION WEEK

Internacionalni festival mode i dizajna – Serbia Fashion Week, uz učešće poznatih svetskih i domaćih modnih dizajnera i primenjenih umetnika, biće održan od 14. do 19. oktobra 2014. godine u novosadskom hotelu Park, dok će svečana dodela nagrada Serbia Fashion Awards biti održana 19. oktobra u filmskom studiju TV Pinka u Šimanovcima.

Tokom Nacionalne nedelje mode posetioce očekuju kolekcije za proleće/leto 2014 najistaknutijih imena domaće modne industrije, kao i kolekcije stranih umetnika iz Francuske, Poljske, Italije, Mađarske, Makedonije, Bugarske, Rumunije, sa Malte, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.  Posredstvom Serbia Fashion Week-a, dizajneri iz Srbije imaju priliku da učestvuju na nekima od najboljih Nacionalnih nedelja mode kao što su Amsterdam Fashion Week, Prague Fashion Week, Malta Fashion Week, Poland Fashion Week, St. Petersburg Fashion Week i mnogih drugih. Ovu veliku priliku za naše dizajnere obezbedilo je članstvo Nacionalne komore za modu Srbije u Evropskom Savetu za modu.

Posetioci Serbia Fashion Week-a uživaće u novim kolekcijama najpopularnijih domaćih dizajnera kao što su Verica Rakočević, Zvonko Marković,  Bata Spasojević, Marija Šabić, Vasilije Kovačev, Mladen Baron, Milena Radović, Vesna Milošević, kao i njihovih sjajnih kolega poput Danijele Božić, Marine Mićanović, Marka Marosiuka, Jovane Petković i brenda Iskon mode. Posetioci će takođe uživati i u malim revijama mladih dizajnera kao što su Maja Milošević, Branka Cacić, Ivana Đurić i Darkollywood.

Nacionalna nedelja mode u Novom Sadu imaće čast da ugosti i neke od istaknutih inostranih imena kada su moda  i visoka moda u pitanju. Nezaboravne revije posetiocima će prirediti Eymeric Francois, član Visoke mode iz Francuske, Andrea Lazzari iz Italije,  Krisztin Martin iz Mađarske, kao i dizajneri iz još sedam država Evrope.

 Kako Nedelja mode izgleda u Francuskoj, najverodostojnije će prikazati DESIGN WEEK uz koncept izložbenih postavki umetnika iz oblasti kostimografije, primenjene umetnosti, fotografije, vajarstva i novih oblika multimedijalne umetnosti i to u prelepom dvorcu Eđšeg. Ovaj misteriozni dvorac je posle dugog perioda otvorio vrata posetiocima, te je sam po sebi postao atrakcija. Design Week će biti prvo dešavanje nakon otvaranja Eđšega a ovom ekskluzivnom događaju koji traje od 13. do 18. oktobra, moći će da prisustvuju svi ljubitelji umetnosti, jer će ulaz biti slobodan.

Inostrani umetnik koji će svakako privući pažnju publike i koga Serbia Fashion Week sa ponosom predstavlja je Thomas Devaux iz Francuske! Ovaj neprikosnoveni fotograf, učesnik je najprestižnijih izložbi širom sveta, a svojim nesvakidašnjim fotografijama koje liče na slike oduševio je Ruse, Kineze, Francuze, Korejce, pa čak i čuvenog reditelja Dejvida Linča, koji je takođe pravio izložbu Devaux-ovih fotografija. Pored Devaux-a, Design Week krasiće sjajni inostrani i domaći umetnici kao što su Eymeric Francois, Vladimir Rovnjev Labat, Zvonko Marković,  Ana Vasiljević, Miroslav Lakobrija, Dragan Jovićević, Katarina Zlajić, Jelena Kovačević, Nataša Šarić, Igor Aćimović,  Sara Popović i Tamara Antonović.

Edukativni deo Serbia Fashion Week-a  smešten je u hotel Veliki, a posetioci će imati priliku da slušaju o poslovnim poduhvatima uspešnih ljudi i dobiju savete od strane istaknutih modnih stručnjaka, blogera, fotografa i šminkera. Edukativne radionice naišle su na veliko interesovanje mladih, a neka od predavanja koja ne treba propustiti držaće Istok Pavlović, iz oblasti blogging-a i Thomas Devaux, iz oblasti umetničke i modne fotografije.

U sklopu ovog segmenta Serbia Fashion Week-a, biće održana i konferencija  na temu Razvoj privrednih potencijala grada, kroz realizaciju modnog festivala i kreiranje strategije ekonomskog razvoja kroz sinergetsku saradnju sa internacionalnim umetničko-modnim festivalom. Na konferenciji će se govoriti i o stvaranju mogućnosti za oživljavanje i pokretanje proizvodnih sektora u zemlji, koji će dovesti do otvaranja novih radnih mesta i veće zaposlenosti mladih. Počasni gost Serbia Fashion Week-a biće gradonačelnik  Mastrihta, Onno Hoes, koji će pored gradonačelnika Novog Sada, gospodina Miloša Vučevića i gospodina Milorada Vasiljevića, sekretara odbora za tekstil, kožu i obuću Privredne Komore Srbije, govoriti na konferenciji u Novom Sadu, u Gradskoij kući, 17. oktobra.