PETI DAN SERBIA FASHION WEEK-A

Zvonko Marković jubilej Serbia Fashion Week

Brend ruske dizajnerke Margarite Panove otvorio je poslednji revijalni dan Serbia Fashion Week-a. Frizure u retro stilu upotpunile su pastelno plavi, sivi, nežno žuti i roze tonovi. Dizajnerka je uklopila elemente visoke mode i svakodnevnog street style-a, u vidu heklanih džempera i haljina od tila. Pistom je prošetalo nekoliko modela u džemper-haljinama, čime je kreatorka brenda „By Margo“ pokazala kako određeni komadi mogu da se upotrebe na funkcionalniji način. Kako je Margarita Panova i sama rekla, ne voli zimu i inspiraciju za svoj rad, pa i ovu kolekciju, pronalazi u proleću i letu.

Margarita Panova - By Margo Serbia Fashion Week
S. Braun

Sjajna atmosfera vladala je tokom revije dizajnera Erika Rosete. Dok su se smenjivali smeli komadi muškog donjeg veša i manekenke obučene u vojnom stilu, u skladu sa atmosferom, svetla su treptala crveno, kao tokom vanrednog stanja. Pistom su se smenjivali komadi u bojama starog zlata, maslina i crnine. Dizajner je klasičnim svakodnevnim komadima dodao svoj lični pečat: muška atlet majica sa prorezima i kapuljačom, ženski kombinezon sa korsetom odozgo, muška motor jakna od pliša, plus size ženski sako u boji starog zlata u funkciji haljine. Popularne bomber jakne bile su nezaobilazne. Svaki od prikazanih komada slao je jasnu i glasnu poruku: „Pažnja! Gledajte me“! Reviju su zatvorile tri svečane ženske toalete, podjednako intrigantne kao i ostatak kolekcije.

Eric Rosete Serbia Fashion Week
S. Braun

Marina Ilić prikazala je svečane haljine u kojima je dominirala ljubičasta boja. Svaka haljina je na sebi nosila detalje raznih boja, najviše rozih u obliku palme i listova. Na nekim delovima haljine istakle bi se i resice i naborana tkanina. Uz dugačke veštačke trepavice, koje su bile upečatljive, lice je krasila šminka pravih prolećnih boja. Zanimljiv detalj na modelima bila je stilizovana konstrukcija u obliku atoma zbog simbolike koju nosi naziv kolekcije „Atomic flower“. Inspiraciju je tražila u prirodnim pojavama i pojavama koje se dešavaju u današnjem modernom dobu, rekla je Marina.

Marinia Serbia Fashion Week
S. Braun

Neočekivan poklon za publiku bila je naša poznata pevačica Lena Kovačevic koja je svojom izvedbom sad već daleko prepoznatljive numere „Caffe caffe“, uspela da učini ovu reviju još zanimljivijom i svečanijom. Revija je zavrsena srdačnim pozdravom kreatorke i pevačice koje su prošetale zajedno pistom, naravno uz aplauz oduševljene publike. Lena je posebno oduševljena onim što se dešava iza kulisa Serbia Fashion Week-a i izjavila: „Ja sam odrasla u pozorištu i za mene to oduvek ima posebnu draž. Bekstejdž pred samu reviju izgleda kao prava pozorišna predstava, što je božanstveno.“

Lena Kovačević i Marinia Serbia Fashion Week
S. Braun

Nakon nastupa Lene Kovačević koja je podržala kreatorku Marinia, usledio je jedan od najposećenijih blokova ovogodišnjeg Serbia Fashion Week-a. Brojnoj publici predstavili su se Milica Tričković, Boško Jakovljević i Eymeric Francois. Nasmejane devojke debitovale su na samom početku revije Milice Tričković sjajnim haljinama, pojavivši se poput mesečine na vedrom nebu. Nakon haljina punih srebrnih preliva, šljaštećih detalja i raznovrsnih perlica i krljušti, usledio je niz haljina primerenijih za neke dnevne, ali sasvim svečane i posebne prilike. Toliko detalja i cvetnih aranžmana na ovim haljinama učinio bi i najoštrije kritičare da zaneme. Ovi modeli spadaju u bridal kolekcije koje su novitet kod Milice i u sebi nose romantični segment koji je svako primetio. Ovaj prefinjeni niz na trenutak je prekinula pojava izazovnih, crnih haljina dubokih izreza i dekoltea, koji su svakako u granicama koje ženi omogućavaju da ostane komotnog raspoloženja i primerenog stila jedne dame. Pliš koji ističe obline i savršeno oblikuje žensku figure upotpunjen je čipkom, satenom i kožom. Revija se zatim završava ne toliko oštro i dikretno, već haljinama koje najavljuju uticaj baroka i svega onoga što on predstavlja – na jednoj haljini su se mogle zapaziti i perle i cvetni motivi i biseri i sjaj i sve što se može zamisliti. Puna utisaka i emocija Milica se obratila novinama sa par reči: „S obzirom da sam učestvovala na drugim Fashion Week-ovima širom Evrope, moram da istaknem da je meni Serbia Fashion Week omiljena Nedelja mode jer ima dušu, ima energiju i iz godine u godinu organizacija je sve bolja. Sada je organizacija vrhunska!”

Milica Tričković Serbia Fashion Week
S. Braun

Nakon svečanosti koju je prikazala Milica Tričković  usledio je poznati stil našeg kreatora Boška Jakovljevića. Uz brz ritam i brz i ležeran hod manekena i manekenki predstavljena je nova kolekcija ,,Martini Vesto” , puna jarkih boja i prepoznatljivog mešanja sportske i elegantne odeće. Ženski modeli imali su šminku jakih boja i neurednu, urbanu frizuru koja je bila oličenje skrivene divljine u svakoj ženi. Muška odela bila su spoj najrazličitijih modela, od sakoa jarkih boja, preko životinjskih motiva, pa sve do onih najfinijih materijala sa visokim sjajem i odela prilagođenih za najsvečanije događaje. Ovo predstavlja kolekciju za hrabre, za muškarce koji su spremni na promene u svom načinu odevanja, a samim tim to može biti početak za velike promene i na životnom planu. Ova kolekcija je za muškarce koji su spremni da se istaknu i izdvoje iz mase.

Boško Jakovljević
S. Braun

Boško je nasmejan i kao i uvek raspoložen protrčao scenom kako bi pozdravio publiku i bez previše ustezanja  pružio publici prijatan osećaj udobnosti na samoj reviji, tako da  su se svi osećali izvanredno i prijatno. Boško je kroz humor ukazao i na neke probleme koji su aktuelni u našoj zemlji i izjavio: „Ako gledate televiziju ili čitate novine, nama je bitna samo politika i sahrane, koliko se meni čini. U novinama čitam tužne stvari dok me politika uopšte ne zanima i ne mogu da utičem na nju niti sam deo celog tog sistema. Ja volim da idem u bioskop, u pozorište i da pratim modu.  Zato smatram da je ovaj događaj veoma potreban, jer sve što je lepo nama je potrebno”.

Boško Jakovljević
S. Braun

Kao zvezda drugog bloka zablistao je i potpredsednik Serbia Fashion Week-a i oficijelni član federacije Visoke mode, Eymeric Francois. Čitava revija počinje dramatično i mistično poput muzike koja je pratila. Devojke sa šeširima bile su dobar znak da nas očekuje jedna veoma prefinjena kolekcija puna damskih manira i balskih haljina. Za trenutak smo se vratili u osamdeete godine prošlog veka i podsetili se koje su se vrednosti tada cenile i šta je u tom periodu značila moda.

Eymeric Francois Serbia Fashion Week
S. Braun

Cela kolekcija bila je u crnoj i beloj boji, što se razlikuje od Eymericovog dosadašnjeg rada. Tajanstvenost koju su doneli ženski detektivski mantili pojačali su delovi od čipke koja je dodatno uzburkala strasi na samoj sceni. Revija je bila puna drame i gotike koja se u nijansama provlačila kroz čitavu kolekciju. Nastup je često prekidan aplauzom publike koja nije uspela sakriti svoje oduševljenje.

Eymeric Francois Serbia Fashion Week
S. Braun

Addy Van den Kromenacker jedan je od prvih inostranih dizajnera koji se predstavio na prvom izdanju Serbia Fashion Week-a. Holandski dizajner predstavio je kolekciju damskih toaleta sa renesansnim motivima. Romantični Kupidon, prikazan kao mladi dečak sa krilima, lukom i strelom krasio je elegantne svilene haljine boje slonovače zajedno sa viticama bordo-plavog cveća i printom zlatnih ukrasnih ramova karakterističnih za ovaj period umetnosti. Svoje mesto pod reflektorima novosadske modne piste našle su i čipkane crne i krv crvene haljine sa primesama gotike: visoke kragne i puf rukavi.

Eddy van den Krommenacker Serbia Fashion Week
S. Braun

Zatim je publika mogla da vidi toalete u kojima dominira crvena boja, čipka, sitan vez, perlice i neizostavni til. Za sam kraj ove kolekcije koja oduzima dah primat su preuzele nežnije nijanse nebesko plave i puderasto roze, dokaz da ovaj dizajner vešto barata sa različitim stilovima, koje je vešto uklopio u jednu celinu. Trostruki aplauz ponela je haljina koja je zatvorila reviju. Poput kraljice nekog čarobnog carstva, manekenka se prošetala u haljini od krupnih plavo roze šljokica, dok se tokom defilea aplaudiralo još mnogo puta a dizajner je pozdravljen uz izuzetne ovacije iz publike i gromoglasan dugi aplauz.

Eddy van den Krommenacker Serbia Fashion Week
S. Braun

Tri koraka niz pistu i već na samom početku revije kojom obeležava jubilej, dvadesetogodišnjicu uspešne karijere, kreacija Zvonka Markovića već dobija aplauz i ovacije iz publike. Kolekcija kojom neizostavno vlada crna boja, upotpunjena je kožnim pantalonama, majicama od tila, suknjama od tvida. Upečatljive su i kožne bluze i suknje skrojene od delova materijala u trouglastom obliku. Svoje mesto na pisti našao je i prozračan materijal crne boje ceo prekriven belim i zlatnim sitnim biserima, u formi haljina i bluza. Uz akorde pesme „Royals” pop pevačice Lorde, Zvonko je samo još jednom potvrdio zbog čega vlada domaćom modnom scenom već dugi niz godina. Njegove toalete su bezvremene, a stil prepoznatljiv i upečatljiv što se vidi u svakoj od kreacija koje je publika imala prilike da vidi.

Zvonko Marković Serbia Fashion Week
S. Braun

Vešto skrojena čipka, svaki nabor na mestu, kroj koji prati liniju tela i sliva se kao da je šiveno po meri svakog od modela. Skladna i svesno uklopljena upotreba materijala je ono što ovog dizajnera neumorno drži na srpskom modnom pijedestalu. Manekenke na pisti su zračile tolikim samopouzdanjem noseći kreacije Zvonka Markovića da je to postalo gotovo zarazno i publika je još samopouzdanije aplaudirala na skoro pa svaku kreaciju koja se pred njima pojavila. Uz zvuke pesme „Dark Paradise” modeli su poneli kontrasno bele haljine, sačinjene od bogatog baršunastog perja sa upečatljivim ukrasima na glavi. Izgledale su graciozno i otmeno poput nekih retkih mističnih bića iz najluđih modnih bajki.

Zvonko Marković jubilej Serbia Fashion Week
S. Braun